Bubeník Babouků a rozhlasový znalec dechovky Zdeněk Voráč slaví 50. narozeniny

5. září 2017

Vybírá hudbu pro nejposlouchanější pořad jihočeského éteru Písničky pro radost a ve volném čase bubnuje ve slavné dechové kapele Babouci. Hudební redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Zdeněk Voráč právě slaví 50. narozeniny. Narodil se totiž 5. září 1967.

Zdeněk Voráč má vztah k dechovce od mládí, k té jihočeské se ale dostal trochu později. „Babouky jsem až do svých osmnácti let neznal. Hrál jsem v Sedlčanech s dechovkou a také s tanečním orchestrem a tam jeden muzikant nosil pěkné lidovky, které jsem jako odchovanec středočeských lidovek neznal. Tak jsem se ptal, kde ty písničky bere, a on říkal: Poslouchej Budějovice, tam je hrajou,“ vypráví.

Tak v osmnácti letech začal poslouchat budějovický rozhlas a brzy se jel podívat na výstavu Země živitelka na vystoupení Babouků. „Začal jsem si s nimi psát, kamarádit, pak přišly první záskoky a nakonec jsem se oficiálním členem kapely stal 17. září 1988 na zábavě v Závratci u Čáslavi,“ dodává.

Hned na této první zábavě jej podle jeho slov překvapilo, jak jsou Babouci jako chlapi bezprostřední, a když jim něco chutná, dají to najevo. „Poznal jsem, že to jsou lidoví chlapi a bylo mi s nimi moc dobře,“ říká.

K tomu přiznává, že Babouci nejsou nikdy hladoví. Zásluhu na tom mají příznivci a především příznivkyně kapely. „Kdo se k nám přidá jako nový člen, ten má do pěti let deset až dvacet kilo navíc,“ směje se Zdeněk Voráč.

Učitel češtiny se stal rozhlasovým expertem na dechovku

S Českým rozhlasem České Budějovice je jeho život spojený od května 1999, kdy začal jako externista připravovat pořad Profil. Nejprve jenom psal texty o autorech a muzikantech dechovkového žánru, brzy je ale začal i sám číst.

V současné době je hudebním redaktorem a pečuje o pořad Písničky pro radost. Každý den ho sestavuje z mnoha desítek gratulací od posluchačů a vybírá dechovky, které zazní. Do první hodiny pořadu také připravuje rubriku Dechovkovinky, v níž posluchače seznamuje s novinkami v žánru.

Zdeněk Voráč, hudební redaktor, bubeník kapely Babouci

Původní profesí je ale Zdeněk Voráč učitelem. „Nikdy mě nenapadlo, že se budu věnovat rozhlasové práci. V roce 1992 jsem nastoupil jako učitel češtiny na obchodní školu. Ve volných hodinách jsem poslouchal budějovický rozhlas, ale žádnou touhu, že bych sem chtěl jít, jsem tehdy opravdu neměl,“ doplňuje.

Pokud si může vybrat písničku opravdu podle svého gusta, volí většinou vojenský pochod. Na vojně přitom nebyl. „Měl jsem jít, byl jsem v roce 1985 normálně odveden a zapsán k muzice na malý bubínek, jenže po převratu ministerstvo rozhodlo, že nebudou brát záklaďáky k vojenským muzikám. Tak jsem měl útrum a musel jsem se z té vojny vysekat. Teď už to můžu říct,“ uzavírá s úsměvem.

Spustit audio