Buddhistická soška z meteoritu

27. září 2012
Monitor

Buddhistická soška, kterou v minulém století objevila nacistická expedice, je vyřezaná ze vzácného typu meteoritu. Dokazují to geochemická data, která nyní získali němečtí vědci.

V roce 1938 se do Tibetu vydala nacistická expedice, kterou vedl renomovaný zoolog Ernst Schäfer. Během expedice byla – neznámo kde – získána i soška známá jako „Iron Man“, která představuje buddhistického krále severu Vaišravanu (v Tibetu Jambhala). Je stará asi 1000 let, váží 10 kilogramů a její styl odkazuje k předbuddhistickému náboženství bönismu. Na prsou má velkou svastiku, která mohla být důvodem, proč expedice jinak nepříliš cenný artefakt přivezla do Německa. Tam se soška stala součástí soukromé sbírky a vědci měli možnost ji prozkoumat až poté, co se v roce 2007 ocitla na aukci.

Jako první se jí zabývali vědci ze Stuttgartské univerzity. Ti záhy zjistili, že soška krále severu Vaišravany byla vyřezána z takzvaného ataxitu – vzácného typu železitých meteoritů, který obsahuje velké množství niklu. Zdrojem materiálu byl fragment meteoritu Chinga, který dopadl do oblasti na hranicích Mongolska a Sibiře před 15 000 lety. Jeho zbytky oficiálně objevili prospektoři, kteří hledali zlato, v roce 1913. Buddhistická soška však dokazuje, že přinejmenším jeden fragment tohoto meteoritu byl sebrán o mnoho století dříve.

Zdroj: ScienceDaily, Meteoritics and Planetary Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio