Bude u Pilařského rybníka v Litvínově odpočinkový areál? Město hledá způsob, jak rybník znovu naplnit

13. únor 2018

Areál Pilařského rybníka najdete nedaleko centra Litvínova. Není v něm ale voda. Rybník byl původně hasičskou nádrží pro tehdejší textilní továrnu na druhém konci města. Odtokové šachty, které jsou v havarijním stavu, proto vedou pod celým centrem Litvínova.

„Necháváme udělat studii, která by řekla, v jakém stavu jsou odvody vody, výpusť. Nevíme, jak by ta voda, která by odtékala ve větší míře, mohla třeba škodit dál v Litvínově, někde se vylít,“ vysvětluje místostarosta Milan Šťovíček.

„Na rybníku vždycky sídlily labutě,“ vzpomíná Eva Šišková ze spolku My Litvínov: „Za náš spolek si myslíme, že rozhodně by se měla ta vodní plocha zachovat. Dělali jsme si i malý průzkum a valná většina z dotázaných se vyslovila pro zachování, protože ty vodní plochy ve městech jsou vždycky velký přínos." Kromě vodní plochy navrhuje spolek také parkové úpravy.

Město chce z místa vytvořit odpočinkový park. Uvažuje, jestli na úpravu parku v okolí Pilařského rybníka vyhlásí architektonickou soutěž, nebo osloví projektanty přímo.

Podle Evy Rambouskové z Odboru rozvoje a investic bude revitalizace parku, ať už s plnohodnotným, nebo částečným napuštěním rybníka, stál milióny korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio