Budějovický student Daniel Štipl vytáhl do boje se včelím morem

22. červenec 2014

Daniel Štipl z Českých Budějovic se pustil do včelaření poněkud svérázným způsobem. To ale neznamená, že by vzal věc za špatný konec, právě naopak.

Podařilo se mu vyvinout zařízení, které pomůže všem včelařům bojovat s obávaným zabijákem, morem včelího plodu.

„Ve třetím ročníku na gymplu se přišla zeptat učitelka biologie, kdo z nás by chtěl spolupracovat s akademií věd, tak jsem se prostě přihlásil,“ popisuje Daniel nenápadný start své vědecké kariéry. Jejím dosud nejvýraznějším vrcholem je ocenění vědecké práce „Monitorování infekčního tlaku moru včelího plodu kartovou metodou" v celostátním finále soutěže Středoškolské odborné činnosti druhým místem.

Chytnul drajf a makal

Nápad propojení výzkumu Biologickéh centra Akademie věd ČR s vlastním koníčkem, včelařením, patří Danielovu velkému učiteli a vedoucímu jeho práce Václavu Krištůfkovi z ústavu půdní biologie. „Daniel a jemu podobní do vědy zapálení středoškoláci jsou jako rakety, když je pustíte do laboratoře, chytnou drajf a makaj,“ popisuje Václav Krištůfek svou spolupráci s budoucími vědci. „Daniel si při práci na akademii věd osahal spoustu technik a postupů, ale také zvládl svou práci utřídit a sepsat. Za ten text by se nemusel stydět žádný student vysoké školy,“ říká výzkumník biologického centra.

Daniel Štipl při práci v Biologickém centru AV ČR

Budoucí student chemie a biologie na Univerzitě Karlově si ve svém volném čase najde prostor i pro záliby neakademické. „Baví mě horolezení a když to nejde venku, chodím trénovat na umělou stěnu,“ odhaluje své sportovní zájmy výrazně štíhlý a vysoký mladík s jemnými rysy v tváři a velkýma očima. Daniel se také učí hrát na kytaru, během čtyř let se stihl naučit nějakou tu folkrockovou vybrnkávačku, ale vzhledem k tomu, že hudební produkce je jeho naprosto soukromou zálibou, nemusí ve zdokonalování hry na kytaru nikam spěchat.


Co se šušká…
V den konání, krajského kola soutěže Středoškolské odborné činnosti, Daniel zaspal a celá komise na něj čekala, než se vzbudí, sedne na kolo a dostaví se k intelektuálnímu klání. Budiž mu omluvou, že přijel, rozkoukal se a zvítězil.

autor: Ivan Studený
Spustit audio