Budějovičtí Sokolové opraví tribunu. Kulturní památka je v žalostném stavu

19. únor 2018

Tribuna na atletickém stadionu v Českých Budějovicích se po desetiletích dočká opravy. Vznikla ve 20. letech jako chlouba moderní české architektury, od roku 2004 je kulturní památkou. Dnes kolem ní obcházejí bezdomovci a sprejeři.

Kovová konstrukce je značně oprýskaná, ze střechy kape voda. „Když prší, tak tady také prší. Střecha v podstatě už svoji funkci neplní, radostný pohled to opravdu není. Z trávníku to možná vypadá ještě o trochu lépe než z ulice, tam je to opravdu odstrašující,“ říká tajemnice TJ Sokol České Budějovice Petra Štojdlová.

Na ulici vede zadní část tribuny. Jsou tu opadané dlaždičky, popsané zdi, nepořádek. Na místě často nocují bezdomovci.

Atletický stadion s tribunou a dvěma památkově chráněnými věžemi postavili Sokolové v roce 1924 svépomocí za pouhé tři měsíce. Týden před slavnostním otevřením tu armáda pořádala vojenskou přehlídku, kterou sledoval prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Autorem návrhu byl významný českobudějovický architekt meziválečného období Karel Chochola. „Stadion je jednou z prvních puristických staveb v Čechách. Chochola byl výjimečný v tom, že to byla taková svébytná osobnost, neodrážel jenom práci pražských architektů, ale šel opravdu svou cestou a byl to prostě špičkový architekt té doby,“ připomíná Eva Zuzáková z Národního památkového ústavu.

Kromě atletického stadionu po něm v Českých Budějovicích zůstal například obchodní dům Brouk a Babka nebo kino Kotva.

Oprava tribuny má stát třicet milionů korun. Dvacet milionů slíbilo Sokolům ministerstvo školství a po pěti milionech mají dát Jihočeský kraj a město České Budějovice. Začátek stavebních prací je naplánovaný na jaro a v plném lesku má být tribuna do roka.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio