Budeme mít na svých telefonech holografické displeje?

2. září 2014

Holografický obraz není ve videotechnice zatím příliš rozšířen. Přesto se objevují zprávy o tom, že si možná budeme moci již za pár let koupit chytrý mobilní telefon, který bude vybaven malým “holografickým” displejem.

Holografie byla teoreticky popsána roku 1947 Britem maďarského původu Dennisem Gaborem. Později byla v souvislosti s aplikací laserových paprsků využita pro ukládání a zpětné zobrazování prostorových obrazů reálných objektů. Tyto obrazy obsahují informaci o podobě předmětů z mnoha různých úhlů zároveň. Na rozdíl od klasických fotografických či vizuálních technologií umí laserový paprsek přenést a "otisknout" nejen intenzitu světla přicházejícího z objektu, ale navíc i jeho fázi i vlnění, čímž se uchovává prakticky celá optická informace o objektu.

Známý příklad pohyblivého hologramu najdeme v klasické filmové sci-fi. V úvodu historicky prvního dílu ságy “Hvězdné války” totiž robot R2D2 promítá žádost princezny Leiy o pomoc právě ve formě zmenšeného videohologramu její postavy. Metody vytváření a přehrávání hologramů či obecně jakýchkoliv plně prostorových obrazů a animací jsou však tak složité, že trvalo celá desetiletí, než se vědcům podařilo zvládnout alespoň základní prvky této technologie.

Skutečné prostorově zobrazující displeje chytrých telefonů budou mít nejčastěji také formu projekce, přičemž projektovaný obraz bude plout buď těsně nad tělem telefonu nebo bude promítán na blízkou plochu či na mlžnou stěnu. O realizaci holografie v této podobě usilují v současnosti nejméně tři firmy - a sice Ostendo Technologies z Kalifornie, odloučená firma z Hewlett Packard nesoucí příznačné jméno Leia Inc. a polská firma nazvaná také příznačně Leia Display System. Rovněž firma Apple si nedávno dala pro jistotu patentovat svůj originální prostorový “holografický” displej, který bude umět reagovat na gesta ruky a který bude založen mj. na dvojici parabolických zrcadel. Snímání polohy ruky bude mít na starost soustava zabudovaných laserů.

Holografický projektor

Jádrem technologie firmy Ostendo Technologies je speciální obrazový čip QPI (Quantum Photonic Imager), který ovládá nejen jasnost a barvu každého z milionů obrazových bodů, ale také směr, do kterého bude příslušný svazek světla vycházející z daného pixelu zaměřen. Nejdříve se ovšem firma Ostendo zaměří na snadnější verzi, která bude umět promítat jen dvojrozměrné obrazy. Její 2D chytré telefony se na trhu objeví možná už příští rok. Již dnes má ale firma Ostendo k dispozici funkční prototyp mobilu se skutečně trojrozměrným projektorem, který obsahuje šest základních obrazových čipů.

3D displeje firmy Leia Inc. budou spočívat v aplikaci systému mřížek pracujících na pozadí obvyklého displeje LCD. Díky tomu budou umět vytvářet paralelní sadu obrazů pro 64 různých nezávislých pozorovacích úhlů pomocí složitého prostorového světelného pole.

Zdrojem obrazu u 3D videotelefonu firmy Leia Display System budou stereoskopické kamery se dvěma objektivy. Příslušný holografický projektor pak bude vyžadovat pro vytvoření prostorového a interaktivního obrazu mlžný displej, na němž bude prostorová projekce zobrazena (v současné době již tato firma má domácí verze tohoto systému, které pracují s mlžným displejem o rozměrech až 3x2 metry). První skutečně použitelné kompaktní a přenosné přístroje tohoto typu můžeme očekávat asi za 2 až 3 roky.

Zdroje: IEEE Spectrum, Fast Company Design, Techcrunch, Tech-E-blog, Phys.org, Discovery News, Dvice, Engadget, Serious Wonder, Daily Mail, Ostendo Technologies, Leia Display System, Leia Inc.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio