Budeme si vyrábět vše sami a nakonec to bude plus, říkají rok po zavedení sankcí Rusové

Přesně před rokem začaly platit sankce vůči Rusku za anexi Krymu a agresivní politiku na Ukrajině. Spojené státy, Evropská unie a další západní země uzavřely ruským státním bankám a podnikům přístup na své finanční trhy. Zakázaly také vstup na své území desítkám ruských politiků. Rusko reagovalo embargem na dovoz západních potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod v Rusku (ilustrační foto)

Obchod v Rusku (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na první pohled není na policích ruských obchodů vidět žádná velká změna. V běžných obchodech základní potraviny nechybějí - mléka, sýrů, masa, uzenin nebo pečiva je dost a velký výběr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak to po roce sankcí vypadá v ruských obchodech, zjišťoval zpravodaj Martin Dorazín

Prázdnotou nezejí ani chladící pulty dražších a drahých obchodních sítí, které měl zákaz dovozu západních potravin teoreticky postihnout nejvíce. Tyto obchody totiž před rokem nabízely lahůdky, jako jsou ústřice, švýcarské nebo francouzské sýry, španělský jamon, norský losos a další delikatesy.

Ruští obchodníci si rychle našli jiné dodavatele - takže Rusové si teď pochutnávají na hovězím z Nového Zélandu nebo Argentiny, jižní ovoce dovážejí ze severní Afriky nebo Blízkého východu, jablka a hrušky z Balkánu.

'I v létě je drahá zelenina'

Co se ale hodně změnilo, to jsou cenovky, shodují se stálí zákazníci supermarketu na moskevské Tišince.

„Ceny se silně zvedly. Ti nahoře nám říkají, že ne, že se nic strašného neděje, ale my to vidíme jinak. Máme léto a ovoce nebo zelenina jsou drahé jako nikdy předtím,“ říká Petr Savickij, který se ženou právě nakupuje v jednom obchodě.

„Řeknu vám otevřeně, to co jsem uviděla, mě hodně překvapilo, růst cen přesáhl rozumné hranice. Samozřejmě, že všechno podražilo - dřív jsme si kupovali celého lososa, teď už si nekoupím ani kousek. Jednoduše si ryby nebudu kupovat,“ shrnuje paní Olga.

'Sankce nás naučí'

Manželé Olga a Petr Savičtí právě nakoupili koření a ovoce. Z vlasteneckých důvodů jsou ochotní zaplatit víc. „Je správné, že západní potraviny zakázali. Chtě nechtě si budeme muset všechno začít pěstovat a vyrábět sami,“ říká Petr a jeho žena ho doplňuje:

„Trh je celkově klidný, všeho je dostatek. Nejlepší jsou stejně naše potraviny z Kubáně - jsou zdravé, chutné a přírodní. Přežijeme to a sankce nás naučí. Myslím si, že nakonec to pro nás bude plus.“

Potravinové embargo nejvíc pocítili důchodci. Ty ale v obchodech teď moc neuvidíte. Odjeli na své zahrádky, kde sankce řeší osvědčeným způsobem - pěstováním vlastní zeleniny a ovoce.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme