Budeme trvat na tom, aby zahraničně politické otázky byly součástí referenda, říká Vojtěch Filip

Za posledních 28 let jsme byli ostrakizováni, politické strany s námi nejednaly, proto jsme nabídli možnost k jednání. To jsou slova předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu nastiňuje podmínky případné tolerance vlády Andreje Babiše. Co komunisté chtějí od vyjednavačů z hnutí ANO?

„Do vlády se nechystáme, na druhou stranu jasně říkáme, že chceme mít vliv na příští programové prohlášení, protože nepovažujeme situaci, která se vyvinula po volbách v říjnu minulého roku za normální,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

Politické strany podle něj jednají s hnutím ANO tak, jako kdyby vyhrály volby, ačkoliv je od hnutí dělí téměř dvacetiprocentní rozdíl. „Rozhodujícím činitelem je vítěz voleb, tedy hnutí ANO…,“ říká.

Na jednání s hnutím ANO komunisté nechtějí ustoupit z návrhu obecného referenda, kde jedním z kritérií by mělo být sto tisíc podpisů pod petici, aby se vyvolalo referendum. Pak je podle něj otázkou, co nemůže být předmětem referenda.


Nejdeme uzavírat koaliční smlovu.Vojtěch Filip

„Nemůže tam být nic, co se týká soudnictví, dalším parametrem je, že tam nemohou být věci daní,“ vysvětluje. Na druhé straně ale nevylučuje zahraničně politické otázky, v té souvislosti připouští i otázky členství v EU a NATO.

„Naší poslanci budou trvat, aby zahraničně politické otázky byly součástí referenda,“ uzavírá.

autor: prh
Spustit audio