Budou se přepisovat učebnice? Sluneční soustava má možná 9 planet, upozorňují američtí vědci

Slunce v naší soustavě neobíhá osm, ale devět planet. A tou poslední není Pluto, ale mnohem větší a vzdálenější těleso. To alespoň uvádějí dva američtí vědci z Kalifornského technologického institutu. Podle nich má dosud neznámá planeta tak vzdálenou dráhu, že oběhne Slunce jednou za 10 až 20 tisíc let.

Dvojice vědců navrhuje podle Jakuba Rozehnala ze Štefánikovy hvězdárny možnost existence deváté planety. „Vědci provedli analýzu drah a zjistili, že dráhy některých těles si jsou v určitých parametrech velice podobné. A tak se hledala příčina jevu,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Veronikou Sedláčkovou.

Simulace poté naznačily, že za tímto seskupením drah by mohla být přítomnost další planety, která by byla přibližně desetkrát větší než Země.

„Jedná se skutečně jen o hypotézu,“ připomíná však Jakub Rozehnal. „Je to jedna z možností, jak vysvětlit něco, co pozorujeme,“ vysvětluje s tím, že k úplnému ověření hypotézy by vědci museli planetu najít.

Podle rychlých výpočtů by zmíněná planeta mohla být v dosahu dalekohledů. „Bude následovat prověřování oblastí oblohy podle předpokládané dráhy planety,“ popisuje. Zkoumání bude podle jeho slov trvat ještě roky.

autoři: ves , šše
Spustit audio