Budoucí generace mohou nerostné bohatství využít na něco smysluplnějšího než spálit, říká Štěpán Chalupa

Hnutí ANO má mimo jiné v programu to, že připraví podmínky pro další výstavbu jaderných bloků v Temelínu a Dukovanech v potřebných termínech. To je ale podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů Štěpána Chalupy krok předčasný – vláda by měla především stanovit podmínky pro rozvoj všech nových zdrojů.

„V Česku máme nemalý potenciál v obnovitelných zdrojích, otázku, jestli chceme využít potenciál pro dostavbu nových jaderných bloků, bych řešil až v kroku druhém, nejedná se o domácí zdroj, zatímco obnovitelné jsou naše, tuzemské,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Není tak pochyb o tom, že bude potřeba rozvíjet nové zdroje energie, hlavním cílem by mělo být odstavování uhelných zdrojů. „Chceme čistý vzduch, čisté životní prostředí zdravé pro naše děti, chceme nerostné bohatství uchovat pro budoucí generace, třeba jej budou potřebovat na něco smysluplnějšího než spálit,“ upozorňuje.

On sám není úplným odpůrcem jaderné energie a určitě není smysluplné okamžitě odstavit všechny jaderné bloky v České republice. „Pro dostavbu nových zdrojů by bylo potřeba vyhodnotit všechny aspekty včetně ekonomických,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio