Budoucnost záchytky v Kolíně? Město už ji dál provozovat nechce

25. červen 2018

Kolínská radnice už nechce provozovat protialkoholní záchytnou stanici. Dnes by o tom mělo jednat městské zastupitelstvo.

Tzv. záchytky jsou v našem kraji v Mladé Boleslavi, Příbrami a v Kolíně. Všechny tři měly za loňský rok dohromady přes 700 nocležníků. Kolínské záchytce teď ale hrozí, že bude zrušena. Město už dál nechce zařízení provozovat.

V budově, kde je protialkoholní stanice, je pět pokojů a celkem šest lůžek. „Hlavním důvodem je že záchytná stanice nemá odborné pracoviště, kde by měl být klient vyšetřen a případně ošetřen, pokud má třeba drobné zranění. Blokuje to policii i sanitky, protože klienta převážejí do nemocnice a následně zpátky na záchytku,“ vyjmenovává důvody, proč vedení města plánuje ukončit činnost záchytky místostarosta Tomáš Růžička (KDU-ČSL).

Vstupní dveře protialkoholní záchytné stanice v Kolíně

Zastupitelé Kolína budou dnes jednat o ukončení činnost protialkoholní záchytné stanice na konci letošního roku. Pokud schválí příslušný dokument, požádá úřad o zrušení registrace zdravotní služby a radnice bude taky oficiálně informovat Středočeský kraj.

„Legislativa hovoří jasně: je to povinnost kraje, nikoli na obcí. My jsme tuto službu léta suplovali,“ dodává místostarosta. Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) by upřednostnil, aby záchytnou stanici dále provozovalo město s podporou kraje. Hejtmanství posílá příspěvek na provoz záchytných stanic nejenom do Kolína, ale taky do Mladé Boleslavi a Příbrami. V případě kolínské záchytky to je 1,3 milionu korun ročně.

Vyšetřovna protialkoholní záchytné stanice v Kolíně

Pokud se město zřekne této služby, chce kraj situaci vyhodnotit a začít ji řešit. Podle náměstka je jednou z možností, aby protialkoholní stanici nově provozovala kolínská oblastní nemocnice, kterou zřizuje právě kraj. Ředitel zdravotnického zařízení Petr Chudomel o této variantě ví. „Zřejmě bychom vyčlenili nějaké pokoje, které by „jely“ v režimu záchytky. Musel by k tomu být vlastní personál,“ vysvětluje.

Kde přesně by byla záchytka, kdyby ji provozovala nemocnice, zatím není jasné. Ředitel nevyloučil, že by tuto službu mohlo zdravotnické zařízení otevřít v sousední Kutné Hoře, kde má nemocnice svoji pobočku.

autor: Michal Trnka
Spustit audio