Buližníkové skály Andrejšky jsou ukryté v lese pod Radyní na Plzeňsku

22. duben 2014
Česko – země neznámá

Zřícenina hradu Radyně na Plzeňsku je díky nasvícení dobře viditelná ve dne i v noci. Není možné ji přehlédnout. Co ale možná nevíte je, že kousek pod hradem ukrývá hustý les přírodní památku Andrejšky. Jde o skalní útvary buližníku, které se formovaly po tisíce let.

Skály už sem tam porostly stromy – nejčastěji borovice, jeřáb nebo bříza. K vidění jsou tu však i rostliny, a to vskutku zajímavých názvů – metlička a osladič.

Přírodní památku Andrejšky najdete nedaleko Starého Plzence. Skály se rozprostírají na přibližně dvou hektarech v nadmořské výšce od 428 do 473 metrů. Zdejší skalní masivy jsou z hornina buližník. Odborně se jedná o buližníkový silicitový hřbet neboli kamýk.

Buližník, někdy také zvaný prubířský kámen, je usazená křemitá hornina ze starohor. Tvoří jej převážně křemen nebo opál. Má černou nebo černošedou barvu a vysokou tvrdost, pro kterou jej pravěcí lidé někdy používali místo pazourků. Buližníky se v České republice vyskytují hlavně ve středních a západních Čechách.

Andrejšky jsou dlouhé přibližně 300 metrů a tvoří je bizarní skalní útvary. Podle geologů vznikly mrazovým zvětráváním. Dnes jsou mimo jiné i cílem horolezců. Pro ty jsou na skalách na několika místech vytyčeny horolezecké stezky včetně skob. Protože jde ale o přírodní památku, nesmějí se v žádném případě další skoby přidávat.

Přírodní památka Andrejšky ukrytá v lese

Cukr a bič na jednom místě

Na Andrejškách rostou dvě na první pohled nesourodé rostliny, které zaujmou už svými názvy. Metlička křivolaká a osladič obecný. Metlička křivolaká je druh trávy s jemnými „vlasy“, rozhodně tedy nepůsobí jako „bič“. Naopak. Tato tráva přímo vybízí k pohlazení nebo dokonce k ulehnutí. Zato osladič obecný je svému názvu věrný – skutečně obsahuje i cukr. Je ale spíš hořkosladký. Údajně se dodnes využívá například při výrobě nugátu. V lidovém léčitelství se osladič používal k léčbě žlučníku a zácpy.

Z dalších rostlin tu najedete hojně zastoupenou brusnici borůvku nebo kapraď osténkatou, rostou tu také různé druhy mechorostů a lišejníků. Těch tu botanici při posledním průzkumu napočítali dokonce na osmdesát druhů. V okolí i přímo na skalách roste také borovice lesní, bříza bělokorá, jeřáb obecný, smrk ztepilý a dub letní.

Metlička křivolaká

Přírodní památka Andrejšky je součástí Staroplzenecké naučné stezky. Od hradu Radyně dojedete k Andrejškám přibližně za patnáct minut. Níže pod kopcem směrem k Plzni najdete podobné skalní útvary – Ostrá hůrka – také z buližníku. Kolem nich vede ale silnice s poměrně velkým provozem. K nerušenému zkoumání skalních útvarů a rozjímání v tichu lesa jsou proto mnohem vhodnější skály Andrejšky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio