Byl jedním z nejmladších vojáků Svobodovy armády na východní frontě. Teď oslavuje devadesátiny

8. duben 2018 13:20
Dobré odpoledne

Už v 15 letech se chtěl přidat k 1. československému armádnímu sboru v tehdejším Sovětském svazu. Kvůli svému mládí si ale nakonec musel několik měsíců počkat.. Major Rostislav Stehlík se právě v těchto dnech dožívá 90 let. Jeho vzpomínky na boje na východě jsou stále jako živé.

„Já jsem udělal jenom svoji povinnost, to, co jsem měl. Byly chvilky, kdy jsem si říkal, proč ty troubo tam šel,“ vzpomíná Rostislav Stehlík, oslavenec a voják 1. čs. armádního sboru.

Rostislav Stehlík se narodil ve Volyni na rozmezí Polska a Ukrajiny. Spolu s dalšími volyňskými Čechy chtěl po osvobození oblasti na začátku roku 1944 narukovat do 1. československého armádního sboru. Nejdřív ho odmítli a až teprve v srpnu nastoupil jako spojař. I když se přímo na frontu nedostal, při dělostřeleckém útoku utrpěl zranění ruky.

„Ten výstřel šel k tomu stromu. Naštěstí před kořeny, na kterém jsem stál nohou. Mě žádný šrapnel neškrábl. Ale jak to se mnou mrsklo deset metrů, tak mě to řekli, protože já jsem už nevěděl nic, tak do dneška jsem tady měl někde přeraženou tu ruku,“ vypráví voják.

„Já říkám, že stačí, když člověk v Rusku na frontě přežije jeden rok,“ vysvětluje gratulant a ještě o tři roky starší spolubojovník z východní fronty Václav Kuchynka důvod, proč se oba muži dožili tak vysokého věku.

Václav Kuchynka (vlevo) a Rostislav Stehlík

Rostislavu Stehlíkovi sice při dlouhém vyprávění občas zvlhnou oči nepříjemnou vzpomínkou na padlé kamarády, vybavuje si ale i veselé okamžiky. Třeba když v Humenném chodili vojáci do pravoslavného kostela. Jenže ne za modlitbou, ale za děvčaty oblečenými v širokých sukních.

„Strašně rádi jsme se furt klaněli. Když ony se naklonily, tak...“ směje se Rostislav Stehlík vedle své ženy Niny, se kterou už žije 68 let.

Rostislav Stehlík se svou ženou Ninou
Rostislav Stehlík (vlevo) přebírá plaketu od ředitele Krajského vojenského velitelství Jaroslava Hrabce
autor: Michal Polášek
Spustit audio