Byla s Egonem Hostovským legrace?

22. duben 2018

Praha bude hostit setkání zástupců progresivního judaismu z Evropské unie. Postava novináře a spisovatele Theodora Herzla. A od narození spisovatele Egona Hostovského uplyne 110 let.

Od čtvrtka do neděle Praha poprvé zažije setkání zástupců progresivního judaismu z Evropské unie, které se koná každé dva roky. Konferenci už hostil Londýn, Drážďany, Amsterodam a teď poprvé bude i v Praze. Sjede se na ni více jak 300 reformních židů z celé Evropy a v rámci konference proběhnou i různé bohoslužby, semináře, nebo panelové diskuze, ale také kulturní akce a samozřejmě nemůže chybět prohlídka Prahy. Více se dozvíte od Daniely Brůhové.

Nejen obyvatelé Izraele si letos připomínají sedmdesáté výročí od založení židovského státu. S ním je neodmyslitelně spjata i postava novináře a spisovatele Theodora Herzla. Právě o něm u nás nedávno vyšla kniha Theodor Herzl a založení židovského státu, jejímž autorem je Šlomo Avineri. Kateřina Havlíková zjišťovala víc o knize i Herzlovi samotném.

Theodor Herzl

Zítra uplyne 110 let od narození spisovatele psychologických próz Egona Hostovského, autora románů Ghetto, Cizinec hledá byt nebo novely Ztracený stín, která byla v roce 1937 zfilmována pod názvem Vyděrač. Po jeho smrti byla založena literární Cena Egona Hostovského. Terezie Jirásková v Praze navštívila jeho dceru Olgu Hostovskou a mluvila s ní nejen o jejich vztahu, ale i o tom, jestli s ním byla legrace.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio