Byla vlečným člunem i nákladním plavidlem. Teď je loď Niké galerií na Labi

Loď Niké byla nejprve vlečným člunem, pak nákladní lodí a nyní už jako výstavní galerie přivítala první návštěvníky. Galerie na lodi vyplula na Labe poprvé z děčínské loděnice, kde dostala svou současnou podobu. Celá její přeměna stála zhruba třicet milionů korun. Většinu zaplatila evropská dotace. Teď kotví v Litoměřicích a v pondělí otevřela první vernisáží mezinárodní výstavy nekomerčního umění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Niké, galerie na Labi

Loď Niké, galerie na Labi | Foto: Lucie Valášková

„Je to hrozně příjemné prostředí, vypadá to moc pěkně. Dole je výstava moc dobře udělaná,“ chválí Cargo Gallery Radovan Kühn. Na otevření Galerie na lodi se přijel podívat i Rostislav Kubín, který pracoval jako vedoucí mistr při přestavbě nákladní lodi.

„Znám to tady jako svůj barák. Byla to pěkná práce, náročná. A jsem rád, že se to povedlo takhle do finále dokončit,“ pochvaluje si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na lodi Niké, která vyplula z děčínské loděnice, natáčela redaktorka Lucie Valášková

Jedním z provozovatelů lodi Niké je Květoslav Vršovský, který vzpomíná na dobu, kdy byla galerie jen snem jeho a dalších kamarádů.

„Je to už pět let, je to děsně dávno. A vzniklo to tak, že jsme tehdy uvažovali s kamarády, že bychom si chtěli udělat klasickou kamennou galerii, pak jsme chtěli galerii s klubem, protože máme hodně kamarádů mezi muzikanty, a pak jsme chtěli, že je to furt málo, něco víc, tak jsme vymysleli loď. A když už loď, tak aby jezdila, a tím začala ta velká pětiletá anabáze,“ říká Vršovský.

Loď Niké je teď velmi moderním prostorem s jednoduchým designem. Kromě výstav jsou v plánu další akce. „Ve středu nás česká velká věc. Vystoupí tady Monkey Business a na to volně navazuje v sobotu Cargo Jam, což je festival českých a německých kapel. Trvá to celý den, včetně žonglerů a vystoupení,“ přibližuje Květoslav Vršovský.

V pondělí pak loď vypluje do Bad Schandou, pak zamíří do Drážďan a v červnu zakotví opět v Děčíně.

Loď Niké, galerie na Labi | Foto: Lucie Valášková

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme