Bývalá ministryně Zuzana Roithová bude v představenstvech všech jihočeských nemocnic

21. červenec 2017

Rada Jihočeského kraje zvolila bývalou ministryni zdravotnictví Zuzanu Roithovou do vedení jihočeských nemocnic. Umožnila to změna zákona, podle které o vedení společností může rozhodovat rada kraje, pokud je kraj stoprocentním vlastníkem.

Nově budou představenstva všech jihočeských nemocnice čtyřčlenná. Spolu se Zuzanou Roithovou v nich zasedne Michal Čarvaš a vždy dva členové z vedení dané nemocnice.

V případě rovnosti hlasů bude mít rozhodující slovo Zuzana Roithová jako předsedkyně. „Já ale nevěřím, že ta situace nastane často. My jsme se se situací, kdy byla nějaká dohoda obtížná, setkali asi dvakrát za devět let,“ komentuje hejtmanka kraje Ivana Stráská.

Bývalou ministryni ale ještě v červnu krajští zastupitelé do čela nemocnic nezvolili. Se změnou zákona, která začala platit 1. července, ji však mohla rada kraje zvolit přímo.

Ve vedení jihočeských nemocnic Zuzana Roithová nahrazuje bývalého ředitele Martina Bláhu, který skončil po rozpadu krajské koalice. Důvodem byly vysoké odměny ve vedení nemocnic.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio