Bývalá sýpka v Horní Stropnici prošla opravami. Proměnila se v muzeum Novohradských hor

19. duben 2018
Česko – země neznámá

Jestliže se chcete vydat do Novohradských hor na jihu Čech, zkuste si jako základnu vybrat Horní Stropnici, přesněji tamní Muzeum Sýpku. Určitě neprohloupíte. Kromě všech důležitých turistických informací, se dozvíte o zemědělství, Novohradských horách a můžete si také zkusit upéct chleba nebo housku. A rozhlédnout se po okolí z rozhledny na střeše sýpky.

„V roce 1938 se zdejší zemědělci sdružili, aby si na místě starého mlýna postavili skladiště hospodářského, výrobního a spotřebitelského mlýnského družstva pro Stropnici a okolí,“ říká ke vzniku stavení průvodkyně muzeem Jana Urbánková. Do dnešního dne se v sýpce dochoval jen původní přepravník obilí.

„Muzeum nabízí turistům tipy na krásné výlety po okolí, na které je navede naše speciální mapa, jež je součástí expozice muzea. Poskytneme informace ohledně nejlepších tras pro cyklisty, poradíme, na kterém kopci se můžete nejvíce pokochat, nebo kde je příjemné koupání," dodává Jana Urbánková.

Během prohlídky samotného muzea si můžete vyzkoušet například takzvanou Bosochodku, tedy cestičku pokrytou čistě přírodním materiálem. Na vlastní nohy poznáte, jaké to bylo, když naši předkové chodili bosi a po čem všem vlastně venku chodili.

Expozicí provázejí návštěvníky dvě kreslené postavičky - Pšenda a Žitňák. Jsou inspirovaní obilím, které si tady také můžete zkusit rozpoznat. Expozice muzea je podle organizátorů připravena hlavně pro pobavení. A také tak, aby zaujala každého od jednoho do sta roků věku. Neunavuje dlouhými texty a pro představivost ji doplňují jednoduché ilustrace. Těšit se můžete ještě na autentické zemědělské stroje, funkční technologii skladování obilí, kouřící milíř a malou rozhledu na střeše sýpky.

V Muzeu Sýpka v Horní Stropnici se můžete těšit na autentické zemědělské stroje, funkční technologii skladování obilí, kouřící milíř a vlastní rozhlednu

Během sezóny vás před budovou sýpky přivítá Hejmon. Horský duch, vládce a ochránce Novohradských hor. Pověsti o něm jsou podobné pověstem o Krakonošovi z Krkonoš. Bere prý na sebe různou podobu a to na obou stranách hor. Je zmiňovaný jak v jižních Čechách, tak v Rakousku. Pomáhá potřebným, trestá pytláky a zlé lidi. Pokud je to nutné, zasáhne třeba v podobě větru, bouřky nebo jiných přírodních živlů, ale může se objevit i v podobě zvířete a má i svoji lidskou podobu.

Otevírací doba:
listopad až duben: otevřeno po předchozí telefonické domluvě
květen a červen: sobota, neděle + svátky od 10 do 17 hodin
červenec a srpen: středa – pátek od 10 do 17 hodin
sobota, neděle + svátky od 10 do 18 hodin
září a říjen: sobota, neděle + svátky od 10 do 17 hodin
http://www.sypka-stropnice.cz/

Spustit audio