Bývalého trenéra hokejové reprezentace Růžičku policie prověřuje už skoro tři čtvrtě roku

Bývalého trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku prověřuje už přes osm měsíců pražská policie. Čelí totiž podezření, že ještě jako trenér hokejové Slavie chtěl po rodičích mladých hráčů peníze za to, že jim pomůže v kariéře. Svědectví rodičů zveřejnil letos na jaře se svým týmem reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat | Foto: Filip Jandourek

„Synovi byla nabídnuta smlouva v hodnotě pěti tisíc korun s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněna jenom hokejovou dovedností, ale zároveň také vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžním darem. A ten bychom měli předat panu Růžičkovi. Bylo to tři sta tisíc korun,“ popsala nabídku například paní Jana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Extrenéra hokejové reprezentace Růžičku policie prověřuje už skoro tři čtvrtě roku. Natáčela o tom Markéta Chaloupská

Její syn hrál hokej od malička ve Slavii a chtěl se sportem živit. Rodiče proto vyjednávali o profesionální smlouvě.

V té době prý přišla od trenéra Růžičky nabídka: pokud chce dostat kontrakt, musí trenérovi zaplatit.

Příběh paní Jany je jedním z řady, které reportéři nashromáždili. Svědectvími se následně začala zabývat policie, kauzu dosud vyšetřuje.

„Tento případ prošetřujeme pro podezření z trestného činu přijetí úplatku. Případ jako takový je zatím v prověřování bez konkrétního závěru,“ říká mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

O tom, jestli kriminalisté trenéra nakonec obviní, nebo ne, by se mělo rozhodnout během několika týdnů.

Růžička už dříve jakoukoliv vinu odmítl, po zveřejnění ale rezignoval na post trenéra hokejové reprezentace.

Růžičkův advokát Vít Kučera v SMS zprávě napsal, že nemá žádnou novou informaci: „Na průběh a délku prověřování si musí každý udělat vlastní názor, to mi nepřísluší hodnotit.“

Policie prověřuje i Růžičkova kamaráda Jiřího Moučku. Ten se pohyboval v hokejové Slavii v době, kdy tam působil právě Růžička. S Moučkem jednal i další z rodičů - Josef Ptáčník, který měl v edenském klubu dva syny. Nabídku prý dostal starší z bratrů:

„Mně říkal pan Mouček, že by mu sehnal místo v Mostě, že by mu to Růžička zařídil, když dám 150 tisíc. Můžu říci, že v Mostě na něj čekali, měl to tam zařízené, věděli o něm.“

Jako první obvinil Vladimíra Růžičku už před mistrovstvím světa v Praze podnikatel Miroslav Palaščák. Na internetu zveřejnil nahrávku, která naznačovala, že zaplatil tehdejšímu trenérovi hokejové Slavie peníze za to, že jeho syn bude moct dál hrát hokej.

Palaščák nedávno dokonce založil Asociaci hráčů žákovského a mládežnického hokeje, která chce hájit zájmy mladých hráčů.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme