Bývalou severní sjezdovku Lysé hory si bere příroda zpátky

26. srpen 2016

Bývalou severní sjezdovku na Lysé hoře byste dnes už jen stěží poznali. Příroda si ji vzala zpět a my tak můžeme pozorovat, jak postupně zarůstá.

Lyžaři na 1350 metrů dlouhou severní sjezdovku na Lysé hoře vzpomínají s lítostí. Bývala totiž jejich rájem. Třináct let se tam už ale nelyžuje. O to větší důvod k radosti mají milovníci a ochránci přírody. Holý pruh uměle udržovaný člověkem si vzala zpět příroda a dnes už stěží poznáte, kudy se proháněli lidé z kopce dolů.

„Dnes jsou tady tří až čtyřmetrové smrčky, čtyř nebo pětimetrové břízy, spousta borůvčí a další mladé stromky. Je to jev, kterému se říká sukcese, kdy ten les se přirozeně vrací na místo, které mu kdysi člověk vzal. A tím, že se tady už dnes nelyžuje, je tady klid, tak je příležitost k tomu, aby se sem vrátily i vzácné druhy zvířat – konkrétně ideální biotop pro tetřeva hlušce, který tady má optimální podmínky,“ říká
Jiří Lehký z CHKO Beskydy.

Lysá hora byla někdy do 19. století poměrně dost lysá (odtud asi i její název), ale postupně se začala zalesňovat. Ovšem řídký smrkový les na vrcholech byl pro nejvyšší beskydské hory typický.

„A proto se třeba do Beskyd jezdilo na tetřevy. Ne jako dnes nějaký birdwatching, pozorování zvířat, ale tehdy se sem lovit tetřevy jezdilo z celé republiky. Nejen na Lysou horu, ale vlastně celé Beskydy byly takovým tetřevím rájem,“ připomíná Jiří Lehký.

Tetřev v NP Šumava

Možná v budoucnu se tady tetřevi zase objeví. Nedaleko odtud, v údolí Krásné, je totiž tetřeví odchovna. A počítá se s tím, že právě na jihovýchodní straně Lysé hory by měli najít svůj domov.

Spustit audio