Bývalý Papouškův mlýn v Liběchově znovu ožívá

9. září 2017

Nadšenci z Liběchova se pustili do záchrany pětipatrového mlýna. Stavba v sousedství zámku desetiletí chátrala. Poslední ránu jí zasadily povodně v roce 2002.

Nový majitel, Dušan Thurzo se rozhodl stavbu zachránit. Zkušenosti už má. V Liběchově spolu se svou životní partnerkou opravili bývalou matiční školu. „Máme krásné bydlení, ale když jsme se dívali kolem, viděli jsme tu zkázu architektury, která leží v krásné přírodě kokořínské lokality, takže jsme se rozhodli, že by bylo správné ještě něco zachránit. Za velmi nízké náklady jsme si proto pořídili fascinující skrumáž historických staveb a v nejbližších X letech máme co dělat,“ říká.

Dušan Thurzo teď po večerech opravuje okna a píše žádosti o granty. „Přiznám se, že ještě nevím, co uděláme s celým areálem. Máme ale jasno, co uděláme s mlýnicí. Tam se zachovalo zhruba 80 – 90 procent původní technologie, která pochází od konce 19. do poloviny 20.století …. Zachráníme to, co půjde, uděláme z toho technické muzeum a v přilehlých kancelářských prostorách uděláme muzeum Liběchovska,“ shrnul své plány.

„Mlynář Papoušek v roce 1870 koupil Liběchovský mlýn, výrazně ho na konci 19. století zrekonstruoval. Vybudoval novou technologii výroby energie Francisovou turbínou, která poháněla stroje,“ prozradil zajímavou kapitolu historie mlýna.

Momentálně je turbína plná bahna. „Je to běh na dlouhou trať, musíme jí zbavit všech těch sedimentů, které se tam za posledních 60 let usadily, ale už na tom děláme. Ale potěšilo mne, že se přihlásili místní hasiči, že nám s tím pomůžou,“ dodal.

Dušan Thurzo na všechno naštěstí není sám. V Liběchově našel partu lidí, kteří mu dobrovolně pomáhají. „Založili jsme spolek, máme podporu radnice … A například včera večer jsem tu za pomoci tří silných mužů sem přitáhl tisícovku tašek bobrovek pro opravu střechy menší stodoly,“ říká.

Papouškův mlýn v Liběchově můžete navštívit v neděli 10. září. V rámci Dnů evropského dědictví tam od jedenácti a od šestnácti hodin pořádají mimořádné prohlídky.

Mlýnice skrývá řadu velmi zachovalých technologií, jako tyto hranolové vysévače
Dušan Thurzo (druhý zleva) s přáteli a zájemci o záchranu mlýna
Spustit audio