Cameron chtěl na poslední chvíli odvrátit brexit. Od Merkelové žádal záruky, z plánu ale sešlo

Britský expremiér David Cameron učinil podle BBC těsně před unijním referendem pokus, jak zvrátit hlasování ve svůj prospěch. Požádal německou kancléřku Angelu Merkelovou o veřejné prohlášení, ve kterém by unijní lídři garantovali Británii ústupky ve věci volného pohybu osob. Nakonec ale Cameron od tohoto plánu upustil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Cameron a Angela Merkelová

David Cameron a Angela Merkelová | Zdroj: Reuters

Bývalý ministerský předseda se telefonicky obrátil na spolkovou kancléřku v době, kdy průzkumy naznačovaly nárůst podpory brexitu.

Cameron se podle pořadu BBC Newsnight měl Angely Merkelové zeptat, jestli by byla ochotná vydat prohlášení ohledně ústupku Británii, který by se týkal volného pohybu osob.

V Downing Street ale nakonec tento plán stornovali, protože by si ho britští voliči mohli vyložit jako důkaz slabosti. Podle informací BBC chtěli Cameronovi poradci zopakovat efekt, který před skotským referendem v září 2014 měl příslib dalších pravomocí skotskému parlamentu.

David Cameron se po výsledku unijního referenda rozhodl rezignovat. 52 procent britských voličů totiž navzdory doporučení premiéra podpořilo takzvaný brexit, tedy odchod své země z Evropské unie.

Post premiéra Cameron opustil 13. července. Ve stejný den jmenovala Královna Alžběta II. novou premiérkou Theresu Mayovou. Do Downing street 10 tak přišla žena po šestadvaceti letech.

Důležitým úkolem je podle ní sjednotit národ poté, co ho rozdělilo referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Mayová už dříve potvrdila, že Spojené království skutečně z EU odejde. Ačkoliv je to prý scénář, který si nepřála.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme