Cameron svolal mimořádné jednání vlády, měl by také oznámit termín referenda o vystoupení z EU

Dohoda mezi Evropskou unií a Británií přidělí britským ostrovům zvláštní status. Prohlásil to britský premiér David Cameron po dvoudenním jednání v Bruselu, kde se lídři zemí EU dohodli na nových podmínkách britského členství v osmadvacítce. O dohodě dnes Cameron informuje své ministry na mimořádné schůzi. Oznámí také termín referenda. Předpokládá se, že Britové půjdou hlasovat o setrvání v EU 23. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron na výroční konferenci Konzervativní strany v Manchesteru

Britský premiér David Cameron na výroční konferenci Konzervativní strany v Manchesteru | Zdroj: Reuters

Premiér David Cameron na dnešek svolal mimořádné zasedání vlády. Bude to poprvé od argentinského útoku na Falklandy v roce 1982, co londýnský kabinet zasedne v sobotu.

Zasedání je naplánováno na 11 hodin dopoledne. David Cameron dohodu mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím představí ministrům, a jak uvedl, udělí jim povolení v následující kampani před referendem hájit jakoukoliv pozici, ať už setrvání v Evropské unii nebo vystoupení.

Britský premiér prohlásil, že bude stát za první variantou. Vystoupení Velké Británie z Evropské unie by podle něj přineslo zbytečně nová rizika v nejistém světě. Bude se prý proto celým svým srdcem a celou duší snažit přesvědčit Brity, aby v referendu hlasovali pro setrvání v osmadvacítce.

Podle komentátorů Cameronovi nakonec velmi prospělo načasování okamžiku, kdy se dohoda zrodila. Deníky do tištěných vydání moc analyticko-kritických postřehů nestihly, a titulky se nesou vesměs v oslavném duchu ve stylu „máme dohodu…“.

Například vlivný pravicový Telegraph, který čtou voliči Konzervativní strany, vyzdvihuje sedmiletou záchrannou brzdu na benefity pro unijní přistěhovalce od roku 2020 a sdílí názor dánského premiéra, že David Cameron bojoval tvrdě za Británii. Ani britský bulvár tentokrát premiéra úplně nepotopil.

Ale například Financial Times píše, že britský premiér udělala hodně velký ústupek ohledně čerpání přídavků, a nedostál svému slibu, který zakotvil v manifestu Konzervativní strany. Deník má taky pochybnosti, kolik občanů ze zemí EU nové podmínky skutečně odradí.

Dohodu o reformě vztahů Británie se zbytkem Evropské unie už odmítli britští euroskeptici. Předseda protievropské strany UKIP Nigel Farage prohlásil, že "nemá ani cenu papíru, na němž je sepsaná".

Už teď se očekává, že se za premiéra nepostaví řada členů Konzervativní strany. Dokonce se mluví o jeho vlastních ministrech.

Ranou pro premiéra Camerona je, že se řady zastánců takzvaného Brexitu chystá rozšířit jeho dlouholetý spojenec v Konzervativní straně, ministr spravedlnosti Michael Gove. Kromě něj se chce ke kampani za odchod z EU přidat dalších 5 členů kabinetu. David Cameron prohlásil, že ho to sice mrzí, ale nijak ho nepřekvapuje.

Odborník na evropské právo z London School of Economics Damian Chalmers tvrdí, že Konzervativní stranu čeká názorový rozkol.

Sobotka: EU projevila obrovskou vůli pokračovat jako silné společenství. Snad to vydrží

Číst článek

„Téma členství Británie v EU Konzervativní stranu rozděluje už delší dobu. Pokud budě kampaň před referendem vyostřená, bude zajímavé sledovat, jak bude vláda vůbec po referendu fungovat, možná ji budou čekat zásadní změny,“ tvrdí Chalmers.

Jiří Hošek, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme