Čáp hledá ženu: Fiktivní naučná reality show o životě čápů s Jiřím Lábusem

7. červen 2014

Zima skončila a čápi se vrací do Čech. Dokáže si čáp Venda vybojovat zpět své hnízdo a založit rodinu? Čapí život čapíma očima Jiřího Lábuse. Poslouchejte, pozorujte, foťte a soutěžte!

Jiří Lábus jako Venda nadšeně seznamuje se životem čápa od narození až po zralý čapí věk. Jeho trochu laický pohled na věc uvádí na pravou míru ornitolog Zdeněk Vermouzek.

Ředitel České společnosti ornitologické svým zasvěceným pohledem dozírá na Vendův život. A odbornými komentáři provází posluchače každým dílem seriálu.

Vendovýma očima jste už mohli nahlédnout, jaké to pro čápa je poprvé letět, jak je těžké obstarat si potravu.

Doprovodili jste ho na jeho prvním letu do teplých krajů a prožili s ním jeho první 2 zimy na černém kontinentu. Z Vendy se pomalu stal sebejistý a zkušený mladý čapí muž.

Čtěte také

Sám zažil v cizině mnohá dobrodružství a pomalu začíná toužit nejen po návratu domů, ale také po spřízněné duši, se kterou by založil svoji vlastní rodinu.

Vendův návrat ovšem nebude lehký. Čápi tíhnou ke své domovině. Podvědomě se vracejí do míst, kde se narodili. Jejich rodná hnízda však již bývají zabrána jinými čapími samci.

Povede se Vendovi, unavenému dlouhým letem, získat hnízdo, kde se narodil? Dokáže vybudovat bezpečný domov pro svoji budoucí rodinu? A podaří se mu namluvit si krásnou čapí slečnu Helenku?

Poslechněte si ze záznamu v iRadiu. Najdete zde i ostatní díly seriálu o čapím životě.

Seriál vznikl v návaznosti na celoevropský projekt sčítání čápů, který v České republice organizuje Česká společnost ornitologická. Pokud ve svém okolí máte čapí hnízdo, sledujte, co se na něm děje.

Svá pozorování zanášejte prostřednictvím webových stránek cap.birdlife.cz. Pokud rádi fotografujete, zamiřte svůj aparát na čápy a v rámci soutěže České společnosti ornitologické můžete vyhrát dalekohled.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio