Čáp z Tachovska si užívá v Turecku, přišla fotka

6. září 2012

Jeden z letos vylíhnutých čápů bílých v Zadním Chodově na Tachovsku odletěl do Turecka. Fotografie, jak se čáp prochází po zahradách v tureckém Uluabatu, teď přišla plzeňským ornitologům. Čáp se vylíhl na umělé hnízdní podložce osazené na ocelovém stožáru, který stojící na okraji areálu bývalých kasáren v Zadním Chodově. Spolu s dalším jeho sourozencem byl okroužkován, a tím také zaevidován do speciální kroužkovací databáze.

Začátkem července ornitologové hnízdo v Zadním Chodově kontrolovali a obě čapí mláďata tam ještě byla. V úterý 4.září ale dostali od kolegů z Turecka informaci, že jeden okroužkovaný čáp ze Zadního Chodova byl pozorován 29.8. 2012 a odečten v tureckém Uluabatu.

Do Turecka proto odeslali kroužkovací data a fotodokumentaci z hnízda a z turecké strany přišla fotografie čápa, který se prochází na trávníku v jedné z tureckých zahrad.

Kontrola hnízda v Zadním Chodově v červenci

Zatímco čápi jsou v těchto dnech už v teplých krajích, ornitologům na Plzeňsku teď nastává čas, kdy budou provádět rekonstrukce, snižování nebo jiné úpravy čapích hnízd, aby se tam čápi mohli z jara opět vrátit.


Zvětšit mapu
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio