Chov koz a ovcí platilo Čapí hnízdo ze státních peněz. Vrátili jsme je, tvrdí firma

2. únor 2018

AKTUALIZOVÁNO Farma Čapí hnízdo získala v posledních letech od státu dotace určené pro malé a střední podniky. Podle Hospodářských novin nejde o velké sumy. Loni farma dostala víc než 21 tisíc korun na chov koz a ovcí. Podobné částky dostávala taky v minulých letech. O tento druh dotace ale mohly žádat jen firmy s méně než 250 zaměstnanci. Společnost po publikaci informací uvedla, že peníze vrátila.

Podmínku méně než 250 zaměstnanců firma Imoba, aktuální vlastník Čapího hnízda, splňuje. Podle Hospodářských novin je ale problém v tom, že společnost Imoba patří větší firmě SynBiol, která má asi 1400 zaměstnanců a kritéria tedy už porušuje.

SynBiol dřív patřil premiérovi v demisi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Loni ho převedl do svěřenského fondu.

Dotace na chov zvířat putovala do farmy z ministerstva zemědělství. Zodpovědnost však rezort přehazuje na žadatele dotace. „Podepisuje čestné prohlášení, že se seznámil se zásadami pro poskytování dotací a je si vědom právních následků, které v důsledku uvedení neúplných či nepravdivých údajů mohou nastat,“ vysvětlilo HN ministerstvo.¨

"Víme o této administrativní nesrovnalosti. V loňském roce byla provedena interní kontrola. Byly zjištěny administrativní nesrovnalosti u dotačních titulů kozy, ovce, krávy. Dotace v celkové výši 90 tisíc byly neprodleně vráceny dotačnímu orgánu. Přijali jsme opatření, aby se situace neopakovala," řekl mluvčí společnosti Imoba a Agrofert Karel Hanzelka.

Původně přitom firma odmítla listu odpovědět. "Imoba je soukromá společnost a necítí potřebu na dotaz odpovídat," odpověděl Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu.

„Imoba je soukromá společnost a necítí potřebu na dotaz odpovídat,“ odpověděl Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu na dotaz HN. Imoba koupila Čapí hnízdo v roce 2013.

Pokud se později zjistí, že žadatelé o dotace lhali, o peníze přijdou nebo můžou skončit i před soudem. Kvůli údajnému zneužití jiné dotace policie financování Čapího hnízda v současnosti vyšetřuje.

autor: redakce
Spustit audio