Carrie Rodriguez: Lola

27. duben 2016

Písničkářka a houslistka má o své identitě jasno: napůl gringo z Texasu, napůl chicanos, Mexičanka žijící ve Spojených státech amerických. Na novém albu se k ní poprvé zřetelně hlásí směsí starých mexických hitů a vlastních skladeb ve stylu ranchera. Říká tomu kulturní hudební mix pro kulturně namixovaný svět.

Carrie Rodriguez si mnozí nejspíš pamatují, když dlouhá léta doprovázela legendárního amerického písničkáře Chipa Taylora nebo se objevovala po boku Billa Frisella, Patty Griffin a Ricky Lee Jones. Na autorských albech těžila Carrie Rodriguez z tex-mex, alternativního country a rocku, když ale na koncertech začala ve španělštině zpívat mexické písně ranchera, překvapila ji nejen odezva publika, z míry to vyvedlo také jí samotnou. „Jakoby za mne zpíval někdo jiný,“ uvedla Carrie, spoléhající dosud na angličtinu. Zároveň osvětlila východisko alba: vzpomínka na pratetu, mezinárodně proslulou chicanos zpěvačku a herečku Evu Garza, oslnivou interpretku ranchera.

Farmářské písně ranchera zviditelnila mexická revoluce, vlastenecké nálady a hledání národního sebevědomí. Mexičany milované venkovské songy přetékají milostnými vášněmi, sentimentem a patriotismem. Zpěváky cloumají prudké emoce a nářek jim vychází z hloubi duše. „Považuji ranchera za velmi silný druh lidového léku. Za blues. Mají nápravnou, očistnou sílu, jsou plné smutku, bezmoci a křiku ve vaší tequile,“ vysvětlila kdysi osobní zkušenost s ranchera mexická zpěvačka Lila Downs. Jiná - Lola Beltran - na rozdíl od ní už nežije, pro Mexičany ale jakoby v 90. letech snad ani nezemřela, tolik ji nadále zbožňují a z úcty k ní, nazvala Carrie i nové album Lola.

03616142.jpeg

Transformuje osobní pojetí ranchera a staré mexické hity do moderní doby, čemuž odpovídá zpěvačkou nahozená škatulka: Ameri-Chicana. Zpívá španělsky, anglicky a ve špangličtině, jazyku chicanos. Dotýká se feminismu, dění na obou stranách hraniční řeky Rio Grande a intimních témat dospívání. Vzpomíná na školní léta, když už jen jméno Rodriguez malou Carrie na privilegovaném ústavu degradovalo mezi nechtěné. „Jsi u nás vítaná, ale pamatuj, jsi v mnoha směrech odlišná,“ zpívá Carrie ve skladbě The West Side.

K úspěchu alba přispěla hvězdná kapela The Sacred Hearts vedená kytaristy Billem Frisellem a Davidem Pulkinghamem. A rovněž respektovaný producent Lee Townsend a hostující hráč na mexickou kytaru bajo (bacho) sexto Max Baca. Hlas Carrie Rodriguez navíc v duetech několikrát podpoří manžel, steel kytarista Luke Jacobs a zpěvačka Gina Chavez.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Pefidia, Llano Estacado, I Dreamed I Was Lola Beltrán, La Última Vez, Que Manera De Perder aj.

Spustit audio