Část návštěvníků víkendového pikniku v Praze se nakazila salmonelou, nejspíš z vajec

Na víkendovém pikniku v Praze se lidé nakazili salmonelou. Zatím jsou potvrzené čtyři případy nemocných, kteří navštívili akci pořádanou časopisem o vaření. Na sociálních sítích si pak na problémy stěžují další desítky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

žloutek, vejce, vajíčko, bílek

žloutek, vejce, vajíčko, bílek | Foto: Fotobanka Pixabay

Bakterie byla nejspíš v holandské omáčce, podávané v jednom ze stánků. Podle Zdeňky Jágrové z pražské hygieny byla v omáčce nedostatečně tepelně upravená vejce.

„Provozovatelka stánku uváděla, že vejce má z vlastního neregistrovaného chovu, takže v současné době ve spolupráci se Státní veterinární správou probíhá další vyšetřování toho vlastního chovu,“ přiblížila.

„Podle mého názoru je poměrně reálný předpoklad, že je v tom chovu salmonela rozšířena a že bude u slepic zjištěna,“ dodala Jágrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část návštěvníků víkendového pikniku v Praze se nakazila salmonelou, nejspíš z vajec. Podrobnosti zjišťovala reportérka Veronika Neprašová

Podle Terezy Havrdové ze stánku, odkud kontaminované jídlo s největší pravděpodobností pocházelo, teď čekají na definitivní výsledky hygienické kontroly.

„Je nám líto všech, kteří mají zdravotní komplikace. Pokud se prokáže, že příčina je výhradně na naší straně, přijmeme veškerou zodpovědnost,“ uvedla Havrdová.

Čtyři potvrzené případy salmonely

V nemocnici se salmonelou skončila například paní Denisa. „Následky byly takové, že ještě ten den mi nebylo úplně nejlépe. Druhý den mi začaly vysoké horečky a křeče do břicha, “ popisuje.

Jednou z hospitalizovaných je také Iveta Kučerová. „Jsem hospitalizovaná v třebíčské nemocnici na infekčním oddělení. Zatím bohužel bez zlepšení, nemám ani povolené návštěvy, natož vycházky,“ popisuje.

„Nerada bych něco vyčítala organizátorům, sotva by dokázali vše ohlídat, v tomto vina padá na prodejce. Ani ve snu by mě nenapadlo se tam něčeho takového obávat, nebyl to přece langoš ve stánku u kolotočů," dodává Kučerová.

Všichni nemocní by se také měli obrátit na hygieniky. „Prosíme všechny, kteří se v minulých dnech potýkali se zdravotními problémy, aby se obrátili na Hygienickou stanici hlavního města Prahy,“ doporučuje Anamy Pónya z časopisu, který sobotní piknik v Grébovce pořádal.

Nejvíce případů salmonelózy bývá v létě

Státní veterinární správa upozorňuje, že salmonelóza je jednou z nejčastějších příčin onemocnění z potravin v Evropě. Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi bývají zejména starší lidé, nemocní či jinak oslabení lidé a malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Důležité je také dodržování hygieny při přípravě pokrmů a před konzumací jídla. Tepelně upravený pokrm totiž může být před konzumací kontaminován kontaktem se špatně umytým nádobím či prostřednictvím špinavých rukou. Je třeba také dát pozor na dodržení teploty skladování potravin živočišného původu.

Salmonela může být přenesena také přímým kontaktem s infikovaným člověkem či zvířetem.

Veronika Neprašová, Kristýna Vašíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme