Čechů nepřibývá, tak vysíláme hodinu týdně, říká redaktor australské stanice SBS

23. listopad 2014

„Australany zajímají témata, která se jich bezprostředně týkají, tedy bezpečnost, omezení provozu nebo kolik co to stojí. Obecnější témata vyšší politiky jsou vzdálená,“ nastiňuje Filip Koubek, kameraman, cestovatel a redaktor českého vysílání rozhlasové a televizní stanice SBS v Austrálii. Jak vypadá Austrálie očima českého novináře?

„SBS vysílá v 74 jazycích. Česky nyní vysíláme jednu hodinu týdně – Čechů je málo, naopak Indů a Asiatů přibývá,“ podotýká s tím, že země chce do roku 2050 zdvojnásobit populaci. „Imigrace je velice vítaná,“ dodává.

A jak vypadá české vysílání stanice SBS v Austrálii? „Máme zprávy, australské aktuality, informujeme i o České republice,“ nastiňuje. K oblíbeným tématům patří vaření, sport, ale také hosté, kteří přijedou z Česka. „Austrálie je trochu odříznutá od světa a například summit G20 nebyl tolik sledovanou událostí,“ míní.

Během okružní cesty po Austrálii byl pozván na misi, která měla v americkém Utahu vyzkoušet, jaké by to bylo na Marsu. „Když je člověk zavřený se šesti lidmi v modulu, kterému se říká plechovka od tuňáka, tak na přemýšlení je dost času,“ usmívá se.


Stanice Special Broadcasting Services je financovaná státem a z reklamy. Byla založena v 70. letech, aby vysílala v celé řadě jazyků pro Australany.

Jak se v Austrálii slaví Vánoce? Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany? A jak vypadá simulovaná mise na Mars? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio