Čechy nejvíce lákají adventní trhy v Drážďanech a Vídni. Zájezd si často kupují přes slevový portál

Češi mají letos o zájezdy na adventní trhy větší zájem než loni. Podle slevových portálů vzrostl až o jednu třetinu. Vůbec nejčastěji lákají výletníky ozdobené stromky a stánky ve Vídni a Drážďanech. Nejen kvůli slavnostnější atmosféře, ale i kvůli nákupům vánočních dárků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adventní trhy na českobudějovickém náměstí

Adventní trhy na českobudějovickém náměstí | Foto: Jiří Čondl | Zdroj: Český rozhlas

Do Drážďan letos pojede i 27letá Lucie Zindelová se svojí matkou. „Miluju Vánoce, takže to je hlavní důvod, proč chci zažít tu atmosféru, která v Čechách také je, ale je to něco jiného, než když jí člověk zažije v zahraničí,“ popisuje.

Aby měla výlet jistý, koupila si voucher přes slevový portál už v půlce října. Za jednodenní zájezd autobusem z Prahy zaplatila necelých 350 korun. „Snažím se ušetřit a navíc si vybírám i cestovky, se kterými jsem byla už i v minulosti spokojená,“ říká.

Větší zájem o výlety na adventní trhy v zahraničí potvrdily i slevové portály, které Český rozhlas oslovil. Třeba portál Pepa.cz, dvojka na tuzemském trhu, v letošním roce prodal už dva tisíce zájezdů, což je o třetinu víc než loni.

Mezi Čechy roste zájem o adventní výlety. Lákají Vídeň, Drážďany, Wroclaw či Budapešť

Číst článek

„Každoroční zájem je stále vyšší a vyšší, proto jsme začali spouštět prodeje už začátkem září,“ říká mluvčí portálu Jana Bačová.

O třetinu víc voucherů než v loni prodal letos i konkurenční slevový portál Slevomat. Kromě oblíbených měst jako jsou Drážďany, Vídeň, Mnichov nebo Norimberk si zákazníci do svých internetových košíků naklikali i nové destinace.

Marienberg - Advent | Foto: Ladislav Bába

„Klienti mají hodně rádi zájezdy do Schladmingu nebo do Mariacel, kde se každý večer konají čertovské slety, jmenuje se to krampuslauf. Mají to spojené i s tím zážitkem,“ vysvětluje specialistka na zahraniční cestování společnosti Klára Slámová.

Zájezdy s cestovkami

Oblibu Vánočních trhů v zahraničí potvrzuje i mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj Češi nejčastěji vyráží do příhraničních měst v sousedních zemích.

„V loňské sezóně odjelo na adventní trhy téměř tisíc autobusů, v předloňské sezóně skoro 1200 autobusů, a to na jednodenní nebo dvoudenní cesty. Těch cestujících může být i víc, protože někteří cestují třeba se svými zaměstnavateli nebo s kluby důchodců a podobně,“ tvrdí Papež. Zároveň ale dodává, že by lidé měli být u nákupů zájezdů na slevových portálech obezřetní.

Stále víc Čechů vyráží na vánoční trhy do zahraničí, nejčastěji do Německa

Číst článek

„Ti lidé si nekupují konkrétní zájezd, ale jakýsi voucher, musí si pak stejně všechno vyřídit a často se stává, že na ten konkrétní termín, v kterém chtějí jet, už nejsou místa a dochází pak k určitému zklamání. Na to by si lidé měli dát pozor,“ dodává.

U cestovních kanceláří si Češi nejčastěji kupují jednodenní zájezdy do Vídně. „U jednodenních zájezdů se cena pohybuje v řádu několika set korun. V případě pobytů vícedenních se cena samozřejmě zvyšuje, a to na úroveň několika tisíc korun. V případě dopravy letecké může být cena i deset tisíc korun,“ popisuje Michal Tůmy z portálu Invia.

Atmosféru adventních trhů si tuzemští cestovatelé nemusí vychutnat jen v sousedních zemích. V nabídce cestovních kanceláří najdou třeba i zájezdy do Itálie, Dánska nebo Maďarska.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme