Celou olympiádu odvysílá v televizi pouze Eurosport, ČT má 190 hodin

31. leden 2018

Český rozhlas chystá při příležitosti nadcházejících olympijských her speciální digitální rádio, které bude k dispozici v multiplexu ČRo DAB+ a na internetu.

Jen pár stovek českých fanoušků vyrazí fandit na zimní olympijské hry do Pchjongčchangu, ostatní budou odkázáni na televizní vysílání a oproti předchozím přenosům z bojů pod pěti kruhy je čeká změna. Česká televize odvysílá ve srovnání s minulostí pouze 190 hodin s možností jedné reprízy a zpravodajské přehledy. Kdo bude mít zájem o všechny sporty, musí mít zajištěný Eurosport. ČT navíc nemůže olympiádu nabídnout téměř ani na internetu.

Společnost Discovery Communications, jež Eurosport vlastní, získala od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) evropská práva na vysílání olympiád v letech 2018 a 2020, za což zaplatila 1,3 miliardy eur (téměř 35 miliard korun). Přeplatila tak i Evropskou vysílací unii, jež sdružuje veřejnoprávní média. „Už se to stalo na hry v Riu i Soči, ale tam byl rozdíl v tom, že práva získal překupník, který udělal balíčky, a z hlediska vysílání se nic nestalo," řekl výkonný ředitel programu ČT Sport Jiří Ponikelský.

Tentokrát se situace změnila. Podle smlouvy s MOV musí Discovery zprostředkovat volně dostupně sto hodin ze zimních her bez opakování. ČT se povedlo smlouvu vylepšit alespoň na 190 hodin plus jedno opakování. „Šťastní nejsme. Žijeme v tom, že divák nebude spokojený," řekl Ponikelský. Možností na navýšení bezplatného sportu je například sledování přenosů na německých veřejnoprávních kanálech Das Erste a ZDF, které je možné sledovat buďto na satelitu Astra, případně díky službě DVB-T2 HD fungující u západních sousedů.

„Je tam hodně omezení, jsme v hodně nepříjemné situaci," uvedl Ponikelský. Olympiáda může běžet pouze na ČT Sport, Česká televize ji nemůže využívat v mobilních aplikacích a streamovat na webu může jenom právě aktuální televizní vysílání. Ze zimních her v Soči přitom vysílala Česká televize přes 700 premiérových hodin. „V porovnání s tím teď budeme vysílat tak třetinu,“ odhadl Ponikelský. ČT chce logicky jít především českou stopou. Fanoušci nebudou ochuzeni o hokej, biatlon ani o rychlobruslení.

Může se ale stát, že třeba konec biatlonového závodu zasáhne do první třetiny hokeje. „Budou tam určité švy. Až bude jasno o medailích, přejdeme na hokej. Všechno se bude vyvíjet dle situace,“ řekl Ponikelský. Kanál ČT Sport bude kompletně zasvěcený olympiádě, a když nebudou přenosy z her, přijdou na řadu reportáže či pořady s olympijskou tématikou. Okolo 18. hodiny bude hodinový Velký přehled, který shrne dění a výsledky daného dne. Eurosport oproti tomu nabídne i speciální olympijské kanály Eurosport 3, 4 a 5, jejichž zařazení chystá UPC.

Inovativní bude nadcházející olympiáda i pro Český rozhlas. Ten problémy, s nimiž bude zápasit Česká televize, řešit nemusí. Pro naše posluchače chystáme speciální „dvojku“ Radiožurnálu s podtitulem Olympijský speciál. Naladit si ji bude možné od pondělí 5. února v multiplexu ČRo DAB+ a na internetu. Radiožurnál – Olympijský speciál bude zaměřen výhradně na největší sportovní svátek letošního roku. Nabídne přímé přenosy, rozhovory, analýzy i další obsah. Cílem Českého rozhlasu je potvrdit nejen pozici veřejnoprávního média coby lídra v oblasti DAB+, ale zároveň i samotnou digitalizaci podpořit.

autor: lukpo | zdroj: ČTK
Spustit audio