Centrálu proti organizovanému zločinu chce vést jen Michal Mazánek

Do soutěže o šéfa nové Národní centrály proti organizovanému zločinu se přihlásil pouze ředitel celostátní kriminální policie Michal Mazánek. Uvedl to Respekt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Mazánek

Michal Mazánek | Foto: Adam Kebrt

Centrála vznikne 1. srpna po kontroverzní reorganizaci policie. Policejní prezidium vyhlásilo na výběr šéfa nové centrály nabídkové řízení za podmínek, které podle Respektu splňovalo asi 70 policistů.

Podle Respektu je velmi pravděpodobné, že komise Mazánka vybere. Návrh na případné jmenování do nové funkce musí podepsat náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, který tak udělá nejdříve v příštím týdnu, protože má dovolenou. Policejní prezidium se do příštího týdne k této personální situaci nechce vyjadřovat.

Mazánek nechtěl potvrdit, zda se o novou pozici uchází. "Omlouvám se, ale toto nebudu s ohledem na vyhlášené nabídkové řízení komentovat," napsal.

Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policie

Číst článek

Mazánek strávil většinu kariéry ve Středočeském kraji, kde byl do konce loňského roku náměstkem krajského ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Ve funkci nahradil Milana Pospíška, který rezignoval loni v říjnu po vypuknutí údajné korupční kauzy Vidkun.

Podle Respektu se o Mazánkovi v médiích spekulovalo už před měsícem jako o muži, kterého si policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Laube vybrali za konečného architekta kontroverzního slučování dvou klíčových policejních jednotek.

Vláda si vyslechne informaci ministra vnitra Chovance o policejní reorganizaci

Číst článek

Do nabídkového řízení se mohli do minulého čtvrtka přihlásit stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé nebo jejich náměstci. Pokud by Laube příští týden nesouhlasil s názorem komise, která zájemce posoudila, tak by pravděpodobně bylo vypsané výběrové řízení, kam by se mohlo přihlásit víc policistů.

Reorganizace policie vyvolala nedávno ostrý spor mezi ČSSD a hnutím ANO. Plánem na přeměnu se bude od pátku zabývat sněmovní vyšetřovací komise, výsledky by měla mít do konce října.

Ve čtvrtek skončí u policie dosavadní ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, spolu s ním se zatím rozhodlo u útvaru skončit dalších pět lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme