Maturanti se v matematice zlepšili, i tak ji nezvládla čtvrtina z nich

Na 70 tisíc studentů středních škol má letos za sebou takzvané didaktické testy společné části státních maturit. I přes mírné zlepšení zůstala nejméně úspěšným předmětem matematika. Letos ji napoprvé nezvládlo zhruba 4000 studentů, tedy asi 23 procent. Průměrně v testu přitom získali víc bodů než loni. Vyplývá to z výsledků testů, které dnes zveřejnilo ministerstvo školství a organizátor maturit Cermat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky

Na soukromé mladoboleslavské škole maturují poprvé v Česku studenti bez předchozí docházky | Foto: Filip Jandourek

Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky se změnila struktura maturantů z matematiky.

„Oproti loňskému roku podíl maturantů klesl o zhruba tři procentní body na 27 procent. V rámci těch, kteří si maturitu zvolili, se zvýšil o jeden nebo dva procentní body podíl maturantů-gymnazistů a poklesl podíl středních odborných učilišť a nástaveb,“ řekl Zíka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maturanti a matematika. Téma pro ředitele Cermatu Jiřího Zíku a profesora Michala Pěchoučka z ČVUT

Podle Bohumila Kartouze ze společnosti EDUin mají čeští žáci nízkou motivaci se matematiku učit: „Vyplývá to z mezinárodních dotazníků PISA, v kterých čeští žáci prokazují jednu z nejnižších motivací učit se matematiku. Druhý faktorem je to, že se výuka na českých školách soustředí na akademické výsledky.“

Celková úspěšnost se prakticky nezměnila, zlepšila se totiž podle Cermatu jen o 0,9 procenta. Celková neúspěšnost zveřejněna nebyla. „Statistiku zpracováváme až na základě výsledků všech dílčích zkoušek,“ vysvětlil ředitel Zíka.

Horší čeština

Po změně požadavků se mírně zhoršily výsledky v povinném testu z češtiny. Loni propadlo 6,5 procenta těch, kteří test psali poprvé, letos to bylo 8,4 procenta. Podle zakladatele Asociace středoškolských češtinářů Jiřího Kostečky je to tím, že letos byl test o něco obtížnější než v minulých letech.

„Právě proto, že tam byly některé úlohy, které byly víc rozlišovací než v minulosti. Byla to zejména úloha na epizeuxis nebo úlohy, které souvisely s osobitým překladem anglického textu do češtiny,“ popsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky maturitních testů ve vysílání ČRo hodnotil Bohumil Kartouz ze společnosti EDUin

Letos totiž poprvé nebyly vysvětlené některé odborné termíny. Ty nově patří do takzvaného katalogu požadavků a studenti by je už měli znát. Ještě loni třeba v zadání maturanti našli, co je to metafora, letos jim zmiňovaný epixeuxis už nikdo nevysvětlil.

Z cizích jazyků dopadla opět nejhůře němčina s přibližně pětinou neúspěšných v testu. Test z angličtiny nezvládlo necelých šest procent těch, kteří ho psali.

K maturitě se přihlásilo asi 70 tisíc žáků. Od pondělka začaly ústní zkoušky. Kromě státní maturity studenti dělají i tu školní. Maturity tak na středních školách potrvají až do 10. června.

ČTK, ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme