Čertovina u Hlinska nabízí výlet do Pekla. Pohádková říše vede hluboko pod zem

13. říjen 2017
Česko – země neznámá

Lesy v Čertovině u Hlinska ukrývají novou turistickou atrakci. Je jediná svého druhu nejen v Pardubickém kraji, ale i v celé republice. Na návštěvníky tam čeká opravdové Peklo. Unikátní pohádková říše má v první řadě pobavit, ale třeba i přimět popřemýšlet, jak byste zhodnotili vlastní duši.

Pekelná říše zabírá plochu standardního hypermarketu. Zdálky ale připomíná spíš obří mraveniště. Většina stavby se totiž schovává pod zemí. Labyrint chodeb, jeskyní a temných zákoutí má pět pater. Nejnižší je dvanáct metrů pod úrovní terénu.

Pohádková verze datuje vznik čertovinského pekla do roku 666. Při cestě z Ameriky do Austrálie ďábelská posádka ztroskotala právě nedaleko Hlinska. Pekelníci se rozhodli zůstat a začali hrabat. Skutečný příběh se začal psát před čtyřmi a půl lety. Právě tak dlouho stavba netradiční atrakce trvala. Peklo spolykalo tuny kamení, dřeva a železa.

Výprask pro hříšníky je samozřejmostí

Za pekelnou branou čeká na příchozí čertovská škola, obří kotle nebo mučírna vybavená zadkopleskem, hubopleskem nebo lochtadlem. Takzvaná trapidla obsluhují kvalifikovaní odborníci. Stačí jim jediný pohled na hříšníka a hned ví, jak s návštěvníky Pekla naložit.

Trůn pro Lucifera v pekle nemůže chybět

Provozovatelé počítají s několika variantami prohlídek, včetně mírnější verze s hodnějšími čerty pro školy a školky. Žádná trasa ale nemine srdce pekelné říše – sál s Luciferovým trůnem a váhou hříchů. Není důležité, kdo kolik váží. Podle průvodců je totiž každý tak trochu zralý pro peklo.

Peklo v Čertovině by rádi vytáhli do čela nejvyhledávanějších míst v kraji. Prvenství dlouhodobě drží nedaleký skanzen na Veselém Kopci se zhruba sedmdesáti tisíci návštěvníky ročně.

autor: kop
Spustit audio