Červená Lhota se proslavila díky Zlatovlásce, ale nabízí i unikátní pohled do života šlechty

20. srpen 2016

Zámek Červená Lhota navštívilo v loňském roce 71 tisíc lidí. Památka tak patří mezi nejnavštěvovanější na jihu Čech. Řada turistů sem míří i proto, aby si prohlédli místo, kde se už před více než čtyřiceti lety natáčela pohádka Zlatovláska.

Zámek, který je obklopený vodou, posloužil jako kulisa i dalším štábům. Připomínají to snímky ve fotoalbech. „Tady jsou fotografie, když se natáčela Princezna na hrášku, snímky ze Zlatovlásky, kde si zahrál i kastelán, nebo důkaz toho, že Červená Lhota se objevovala i v reklamě, například pro obchodní dům Kotva v roce 1979,“ ukazuje zástupce kastelána Roman Dáňa.

Na jihočeské památce tak vznikla více než desítka snímků, od detektivních filmů přes pohádky až po pořady a reklamy. Z nádvoří například vzlétal balón s panem Tau, několikrát se na plátně objevilo schodiště.

Šlechtickou jídelnu s výzdobou mohou lidé znát z filmu Svatby pana Voka, konala se zde i jedna z audiencí ve Zlatovlásce. Daleko známější je ale podle Romana Dáni vedlejší místnost. „Tento šlechtický salón někteří návštěvníci i sami poznávají. Tady si totiž kuchtík Jiří vybíral pomocí mušky z dvanácti princezen,“ připomněl.

Přestože většina návštěvníků přijíždí na Červenou Lhotu, aby si prohlédla filmové kulisy, zdejší zámek nabízí i další zajímavosti. Dochoval se zde například téměř celý mobiliář, který dokumentuje, jak šlechta žila na začátku 20. století.

autor: hoch
Spustit audio