Červené, nebo bílé? Zdravá jsou obě, a vědecky je to remíza, tvrdí znalec vín

15. duben 2016

Jak vidí budoucnost českého vinařství světově uznávaný odborník na víno Mojmír Baroň z Mendelovy univerzity v Brně? Budou se kvůli globální změně klimatu a neustálému oteplování za pár let pěstovat u nás stejné odrůdy jako se nyní pěstují v Chile nebo v Africe?

„Odrůdová skladba se mění,“ potvrdil v Magazínu Leonardo expert. „Už dnes si můžeme dovolit pěstovat odrůdy, které jsou mnohem náročnější.“

Zatímco v bílých odrůdách jsme dlouhou na úrovni, že v dobrých letech umíme vypěstovat špičková vína, v modrých odrůdách se rozhodně skladba bude měnit, odhadl Baroň.

„Ještě před 20 lety bylo nemyslitelné pěstovat cabernet savignon, ale dnes v silných ročnících dokážeme z téhle odrůdy vypěstovat výběr z hroznů a na celém světě konkurenceschopné víno.“

A jak je to podle odborníka se zdravotní prospěšností vína? "Existuje velké množství studií, které jsou leckdy protichůdné ohledně účinků alkoholu."

„Nicméně drtivá většina poukazuje na to, že přiměřená konzumace etanolu v pravidelných intervalech, tj. jednou denně pro muže 3 až 4 deci, 1 až 2 deci pro ženy, mají ty pravé účinky na lidské zdraví,“ tvrdí Baroň.

Samozřejmě se dále studují i další doprovodné látky, včetně jejich klinických účinků. „Nicméně jsou to spíše látky ze skupin antioxidantů, které doprovází onen efekt zdravého účinku ethanolu,“ dodal expert.

Dnes lze různými metodami měřit antiradikálové aktivity čerstvých hroznů, čerstvého vinnného moštu nebo hotového vína.

„V tomto dominují červená vína, která mají daleko mnohonásobně vyšší tuto antioxidační vlastnost než vína bílá,“ vysvětlil znalec.

Podle něj ale zase bílá vína nabízejí jiné, látky, u kterých se v poslední době ukazuje, že by mohly být zajímavé z hlediska kardiovaskulárních chorob.

„Zdravá jsou obě vína, dá se říct, že dnes je to stále vědecky remíza. Pokud někomu chutná více bíle, ať pije bílé, a komu červené, ať pije červené,“ radí Mojmír Baroň.

autoři: mše , oci
Spustit audio