Češi se bojí cestovat do Turecka. Prodeje zájezdů se letos propadly až o polovinu

Bezpečnost regionu je pro lidi při výběru dovolené stále důležitější. Aktuálně to pociťuje Turecko. Země po nepovedeném vojenském převratu bojuje s razantním úbytkem turistů. Jen české cestovní kanceláře tam letos prodaly zhruba o polovinu méně zájezdů než loni. Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří a agentur tam vycestuje sotva 80 tisíc Čechů. Loni jich bylo 162 tisíc. Klesají proto i ceny zájezdů. V průměru jsou oproti minulému roku levnější o tisíce korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bulharsku si Češi plní sen o nemovitosti u moře

V Bulharsku si Češi plní sen o nemovitosti u moře | Foto: Robert Mikoláš

Třicetiprocentní sleva byla pro Štefana Tótha lákavou nabídkou, aby si koupil zájezd do Turecka. Dovolenou nezrušil ani po teroristických útocích v Istanbulu, které se staly těsně před jeho odletem.

„Letěli jsme pět hodin po výbuchu v Istanbulu, takže napadne vás kdeco, ale v podstatě jsme se moc nebáli. Cítili jsme se tam bezpečně,“ popisuje.

Další ranou pro turistický ruch v Turecku byl pokus o vojenský převrat v polovině července. Kvůli strachu z dalších útoků stornovaly svoji dovolenou desítky českých turistů. Stejně tak se zachovali i klienti z ostatních zemí. Podle tureckého ministra obchodu celkově zrušil svoji rezervaci přibližně jeden milion lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi se bojí cestovat do Turecka. Prodeje zájezdů se oproti loňsku propadly až o polovinu. Tématu se věnuje redaktorka Zuzana Švejdová

Hoteliérům proto nezbývá než jít s cenou dolů. Oproti loňsku se průměrná cena dovolené v Turecku snížila skoro o tři tisíce korun.

„V loňském roce se průměrná cena prodaného zájezdu do Turecka pohybovala ve výši přes 16 000 korun na osobu. V letošním roce činí průměrná cena 13 700 korun,“ říká Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Osmidenní zájezd s polopenzí se aktuálně dá sehnat za zhruba 7000 korun na osobu. Výrazně menší zájem je i o Tunisko. Obecně letos zlevnily skoro všechny dovolené - v průměru o devět stovek.

Láká Řecko, Bulharsko a Chorvatsko

Vůbec nejvíc lidé míří na pláže do Řecka, Chorvatska a Bulharska. Jenže většina takových dovolených je už vyprodaná. Last minute nabídek, tedy zájezdů na poslední chvíli, je málo.

„Dochází k převisu poptávky nad nabídkou, kterou bychom odhadli až na úrovni 30 procent. Klienti u nás poptávají last minute zájezdy do Řecka a Bulharska, ale tyto země jsou vyprodané,“ potvrzuje Michal Tůma z cestovního portálu Invia.cz.

„Důvodem je samozřejmě ta poměrně radikální změna cílových destinací a netýká se to samozřejmě pouze českých klientů, ale úplně stejně se chovají i klienti z celého světa. Dochází k celkové vyprodanosti těchto zemí a nedostatku hotelů, nedostatku letenek,“ dodává.

V ČR stráví dovolenou o milion lidí víc než loni

Z jedenácti evropských zemí, které Češi navštěvují nejčastěji, zůstává dlouhodobě nejlevnější Bulharsko. Za tisícovku tam český turista nakoupí zboží, které by ho doma stálo skoro 1400 korun. Přibližně za stejnou cenu jako doma si pak Češi můžou nakoupit na Slovensku a v Chorvatsku.

Stále víc lidí ale dává přednost dovolené v Česku. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu letos na české hory nebo třeba k vodním nádržím pojede asi osm milionů lidí, tedy o milion více než loni.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme