Češi si oblíbili nákupy přes čínské internetové obchody. Zapomínají na clo

Nákupy přes internet jsou v Česku stále oblíbenější, ročně v internetových obchodech lidé utratí zhruba 50 miliard korun. Namísto českých stránek teď někteří dávají přednost zahraničním, nejvíce objednaných balíků přichází z Číny. Celní správa ale upozorňuje na opomíjení cla a také na padělky, kterých právě od čínských prodejců rok od roku přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celník kontroluje, jestli ve vietnamském obchodě není nelegální zboží

Celník kontroluje, jestli ve vietnamském obchodě není nelegální zboží | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli nižší ceně za stejný výrobek Češi stále častěji využívají nákupu přes zahraniční internetové stránky, hlavně z Číny.

Zájem je především o elektroniku a oblečení. Lidé si ale často neuvědomují, že zboží objednané ze zemí mimo Evropskou unii se musí proclít a výsledná částka tedy naroste, někdy až o 15 procent. Celní řízení probíhá hned při dovozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za jakých podmínek je nutné zboží ze zahraničních internetových obchodů proclít, zjišťovala Zuzana Švejdová

„Už při dovozu zásilek na území EU ten, kdo má zboží v držení, s ním musí přijít na celní úřad. Jestliže bude všechno v pořádku, je taková kontrola otázkou několika minut. Z hodnoty zboží se vyměřuje takzvaný celní dluh, tedy výše cla a daň,“ vysvětlil mluvčí Celní správy Jiří Barták.

Záleží ale na ceně a druhu zboží. Pokud objednávka nepřesáhne částku 22 eur, tedy zhruba 600 korun, zákazník clo platit nemusí. Účtuje se až u zboží dražšího 150 eur, v přepočtu přibližně 4150 korun.

Celní správa se setkává i s podvodnými obchodníky, kteří často nabízí zákazníkům různé možnosti, jak ušetřit na daních i clu. Vydávají zboží za lacinější nebo falšují doklady.

Vánoční ozdoby, ryby, telefony. Podívejte se, co všechno jsme za 15 let dovezli z Číny

Číst článek

„Další věcí je to, že se někdo pomocí takovýchto menších zásilek snaží do EU propašovat drogy nebo léky. Mnozí se snaží dostat přes poštovní zásilky i ty léky, které jsou v České republice na lékařský předpis,“ popsal podvodné praktiky Jiří Barták.

Velká část z dovezených léků jsou ale padělky. Celní úřad zabaví tisíce takových tablet ročně. Nejvíc se falšují přípravky na podporu erekce, přitom většina z nich je v Česku jen na lékařský předpis. Lidé proto hazardují se svým zdravím.

Škodit zdraví mohou i padělky telefonů

Inspektoři řeší i desítky případů závadných čínských výrobků. „Řešíme například i výrobky, které nemají v ČR co dělat, například jsou to padělky mobilních telefonů, které jsou škodlivé nejen pro děti, ale i pro dospělé. Obsahují různé materiály, které jsou zdraví škodlivé,“ řekl vedoucí právního oddělení Spotřebitel.net Robert Honzík.

Lidé by si měli dávat pozor i při placení. Osobní údaje, které člověk při platbě vypisuje, totiž někteří obchodníci zneužívají. Pozorně by si kupující měli také přečíst obchodní podmínky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme