Češi stále častěji jezdí do kempů. Může za to nejspíš i bezpečností situace ve světě

Stany a táboráky lákají stále více Čechů. Jen loni přijelo do kempů přespat více než milion lidí. Letos by jich podle majitelů ubytovacích kapacit mohlo být ještě víc. Doba, kterou v přírodě stráví, se ale naopak zkracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oheň, táborák, kempování, opékání buřtů, buřty (ilustrační foto)

Oheň, táborák, kempování, opékání buřtů, buřty (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná

Podle Bohumila Starého, předsedy Asociace kempů, nalákalo Čechy ke kempování hned několik věcí. Jednou z nich jsou třeba větší investice do zařízení. Dalším důvodem je prý bezpečnostní situace ve světě.

„Naši lidi se obávají vyjíždět do států, které pro ně byly obvyklé. Radši zůstávají doma, protože do kempů a těchto zařízení jezdí rodiny s dětmi. Pro ně je jistota doma, v zázemí větší než v cizině,“ řekl.

Zájmu o kempy podle mluvčí agentury Czech Tourism Martiny Fišerové pomohla i měnová politika centrální banky, která zdražuje dovolenou v cizině.

Čechy neláká jen stanování, ale třeba i autokempink. Některá zařízení tak už teď mají téměř vyprodáno. „Ubytování s vlastním sociálním zařízením bylo prodané už v únoru. Spoustu lidí jezdí na víkendy, ale o prázdninách chtějí týdenní pobyty,“ popsala Lucie Jelínková, vedoucí areálu Buňkov u Přelouče.

Rekordní počet návštěvníků

Statistiky Asociace kempů uvádějí, že zatímco v roce 2011 do nich po celém Česku přijelo necelých 780 tisíc lidí, v roce 2014 už to bylo o 100 tisíc nadšenců víc. Loňský rok přilákal rekordní počet návštěvníků, a to 1 077 000.

Mezi Čechy roste i poptávka po plátěných příbytcích. Na letošním veletrhu v Letňanech se jich podle analytika portálu Dokempu.cz Aleše Hanzla prodalo o pětinu víc.

Asociace kempů očekává nárůst zájmu o tento druh ubytování i v letošním roce, a to až o pět procent.

Bohumil Starý ale zároveň dodává, že průměrná délka pobytu se naopak zkracuje z 5 na 2,5 dne. Některá zařízení tak chtějí nalákat rodiny s dětmi nejen novým vybavením, ale třeba i různými zážitkovými atrakcemi.

Ceny se v kempech po celém Česku liší. V průměru lidé zaplatí za jednu noc ve stanu 60 korun, dítě 30. Noc v chatce nebo třeba karavanu ale vyjde dráž, a to na 200 až 300 korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme