Češi žijí čím dál kulturněji. Přibližují se pomalu Skandinávcům, vyplývá ze srovnání Eurostatu

Nejvyšší návštěvností kultury, tedy i kin v Evropě se mohou pochlubit severské státy a Švýcarsko. Ani u nás na tom nejsme špatně, dokonce nejlépe ze všech sousedních zemí. Podle šetření Eurostatu jednou ročně zajde do kina každý druhý Čech.

Po propadu návštěvnosti po roce 1989 se loni trend obrátil. Z meziročního srovnání za letošní první pololetí vyplývá, že českým kinům letos přibylo 600 tisíc diváků.

„Zdá se, že trend, který nastal v roce 2016, to znamená poměrně výrazný nárůst návštěvnosti v kinech, pokračuje i letos," potvrzuje optimistická čísla jednatel společnosti CinemArt Martin Jeníček.

Do kina Češi chodí víc než je zvykem ve všech sousedních zemích. Těsně za Českem se podle dat Eurostatu předloni umístilo Rakousko. Nejméně z okolních zemí navštěvují kino Slováci.

Jaroslav Pecka z Unie filmových distributorů zmiňuje, že obratu napomáhá i z minulosti zachovaná existence rozsáhlé síťě kin a prostorů, kde je možné promítat a distributoři si zároveň kupují i práva na promítání z DVD, takže se na film dá zajít prakticky kdekoli.

Podobně jako s návštěvou kina, jsou na tom Češi podle průzkumu také se zájměm o muzea, galerie nebo divadla. Tam také zavítá alespoň jednou za roku zhruba každý druhý Čech. Podobné jsou i rozdíly mezi jednotlivými národy. Na špici jsou skandinávské země, naopak obyvatele balkánských států divadla ani muzea příliš nezajímají. Česko se tak podobá spíše Západu.

Podle sociologa Marcela Tomáška je příčinou určitý posun v ekonomice zážitků primárně materialistického zaměření k vyspělejší formě. „Dochází k určité sofistikaci společnosti, jejímž znakem je i zpestřování, rozšiřování a prohlubování celého spektra kulturních aktivit", říká sociolog.

autor: kkr
Spustit audio