Češi žijící na Tchaj-wanu podle současných informací mezi oběťmi zemětřesení nejsou

Na jihu Tchaj-wanu zemřelo při zemětřesení nejméně 7 lidí. Záchranáři pokračují s vyprošťováním obyvatel, ze zhrouceného sedmnáctipatrového bytového komplexu ve městě Tchaj-nan zachránili 230 lidí. Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo Tchaj-wan v ranních hodinách tamního času. Na místě neštěstí podle zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Davida Hrdouška nebyli žádní Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři zasahují ve zříceném bytovém komplexu ve městě Tchaj-nan

Záchranáři zasahují ve zříceném bytovém komplexu ve městě Tchaj-nan | Zdroj: Reuters

„S výraznou většinou českých občanů žijících v oblasti jsme se spojili prostřednictvím telefonů, e-mailů nebo sociálních sítí a ostatní se snažíme kontaktovat,“ řekl Českému rozhlasu zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji David Hrdoušek.

„A ostatní se pokoušíme samozřejmě průběžně kontaktovat zejména na základě údajů, které uvedli v dobrovolné databázi ministerstva zahraničí DROZD.“

Jak Hrdoušek řekl, v jižní části Tchaj-wanu žije několik desítek českých občanů, jejich momentální počty se však mění i vzhledem k probíhajícím oslavám nového lunárního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě zřejmě nebyli žádní Češi, řekl ČRo zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji David Hrdoušek

Nejméně jeden vícepatrový dům se po otřesech zřítil. Další jsou podle hasičů ve špatném stavu.

„Škody, které toto silné zemětřesení způsobilo, se teprve sčítají, ale dá se odhadnout, že nebudou malé, zejména na soukromém majetku,“ řekl dále David Hrdoušek.

Připomněl, že sice na Tchaj-wanu existuje určitý systém varování před zemětřesením, ale vzhledem k povaze živlu je omezený. V tomto konkrétním případě však varování nepředcházelo.

Jižní Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně. Zemřelo nejméně sedm lidí

Číst článek

„Tady na Tchaj-wanu jsou zemětřesení, řekl bych, téměř každodenní záležitostí. Odehrávají se většinou v severovýchodní oblasti ostrova, kde jsou tomu stavby i infrastruktury dostatečně přizpůsobené. Většinou nebývají tak silná,“ doplnil zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji David Hrdoušek.

Záchranáři zasahují ve zříceném bytovém komplexu ve městě Tchaj-nan | Foto: Reuters

Milan Kopp, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme