Česká ekonomika patří k nejrychlejším v Evropě. HDP stouplo o 4,4 procenta

Zpřesněný odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrdil výrazný růst české ekonomiky, hrubý domácí produkt (HDP) ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 4,4 procenta. Stejné číslo uváděl i předběžný odhad. Údaje dnes zveřejnil ČSÚ. Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od konce roku 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchvat Chrudimi - stav na konci října 2014

Obchvat Chrudimi - stav na konci října 2014 | Foto: Město Chrudim

HDP, tedy celková hodnota statků a služeb vytvořených na daném území, roste podle analytiků v Česku nejvýrazněji ze všech evropských zemí. Odráží tak příznivé trendy v ekonomice.

Meziroční růst českého HDP byl za druhé čtvrtletí nejvyšší od 4. čtvrtletí 2007, kdy činil 5,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stav ekonomiky dovoluje umírněný růst mezd, shodli se předseda ČMKOS Josef Středula a novinářka Lenka Zlámalová

„Díky rychlému růstu se Česká republika ve druhém čtvrtletí posunula na 85,7 procenta průměru EU, co se týče HDP na osobu přepočteného podle parity kupní síly. Letos se ČR v evropském žebříčku posunula před Kypr a Maltu. Nejbližšími bohatšími zeměmi v žebříčku jsou Itálie a Španělsko,“ upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle něj by za celý letošní rok měla ekonomika stoupnout o 4,3 procenta.

Více než čtyřprocentní růst nově odhadují i další ekonomové. „Očekáváme, že hospodářství vzhledem k výborným výsledkům v první polovině roku a očekávanému přílivu peněz z rozpočtu EU letos vzroste o 4,5 procenta. Příští rok, kdy výrazně propadnou příjmy ze strukturálních fondů a s nimi investice, by podle nás mělo přijít zpomalení na 2,7 procenta,“ uvedl například analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Spotřeba domácností i investice

Hospodářský růst byl podle statistiků rovnoměrně rozprostřen mezi odvětví tuzemské ekonomiky.

Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta. Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb. Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta, informační a komunikační činnosti o 4,4 procenta a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,9 procenta.

„Mezičtvrtletní růst HDP byl z jedné třetiny tažen spotřebou domácností a ze dvou třetin investičními aktivitami. Meziročně byl příspěvek k růstu HDP rozložen rovnoměrněji,“ sdělil ČSÚ.

Spotřeba domácností stoupla proti loňsku o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta. Investice podle statistiků výrazně vzrostly, když tvorba fixního kapitálu stoupla proti loňsku o 5,9 procenta a mezičtvrtletně o 3,5 procenta.

„Na meziročním růstu se podílely zejména investice do staveb a infrastruktury, nicméně významně rostly i investice do strojů a zařízení,“ oznámili statistici.

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, což je rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. Meziročně se zvýšila o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme