Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem uzavře dnes v Ostravě Janáčkův máj

8. červen 2015

Velkolepý závěr má dnes na programu Mezinárodní hudební festival Janáčkův máj. Jeho jubilejní 40. ročník totiž uzavře Mahlerova 3. symfonie v podání České filharmonie. Dirigovat bude Jiří Bělohlávek. Závěrečný koncert v Domě kultury města Ostravy završí víc než dvoutýdenní hudební maraton, který letos nabídl jak velké symfonické večery, tak i komorní koncerty s předními světovými sólisty.

Basbarytonista Adam Plachetka, pianisté Rafal Blechacz nebo Paul Lewis, houslista Ivan Ženatý či violoncellista Jiří Bárta - to je jen stručný výčet jmen, které se za poslední dva týdny vystřídaly v koncertních sálech po celém Moravskoslezském kraji.

„Asi nejsilnější zážitek pro mne byl koncert Královské filharmonie Liverpool, která tady byla potřetí, ale takto ještě nezahrála. Opravdu skvostné provedení i sólista Paul Lewis hrál nádherně a samozřejmě další silný zážitek byl Adam Plachetka,“ vyjmenovává nejsilnější zážitky ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Jaromír Javůrek může být spokojený, festivalové jubileum bylo ve znamení plných sálů i hladkého průběhu z pohledu organizátorů.

„Tento ročník je – doufám, že to nezakřiknu, bez jediné změny interpreta, bez jediné změny programu. Takže to je první satisfakce. Druhá je, že všechny koncerty jsou zcela naplněny, a to nejen v Ostravě,“ pochvaluje si ředitel festivalu.

Dlouho dopředu byl vyprodaný i dnešní závěrečný koncert v Domě kultury města Ostravy. Mahlerova 3. symfonie zazní totiž na festivalu vůbec poprvé a rovnou v atraktivním obsazení.

„Její uvedení v Ostravě jsem záměrně odkládal až na chvíli, kdy jsem přesvědčen o tom, že ostravské publikum toto veledílo symfonické literatury zcela jednoznačně přijme. Je to poselství o lidském bytí, o věcech mezi nebem a zemí. A je to symfonie, která patří k výjimečným skladbám, nehrála se často ani v zahraničí, ale většinou se právě spojí umění těch nejlepších interpretů, aby to dílo vyznělo báječně,“ vysvětluje Javůrek.

V Ostravě se o to postará už zmíněná Česká filharmonie, Pražský filharmonický sbor, andělské hlasy ztvární dětský sbor Permoník z Karviné a jako sólistka se představí rakouská altistka Elisabeth Kulmanová, pro kterou to bude festivalová premiéra.

Závěrečný koncert začíná v 19:00.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio