Česká jazzová sklizeň 2014 – 1. díl

3. prosinec 2014

Stanice Český rozhlas Jazz spouští nový seriál Česká jazzová sklizeň 2014. Obdobně jako v úspěšném loňském ročníku připomeneme v několika dílech alba, na kterých se v roce 2014 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Trio WUH – Live at Jazzinec Trio WUH, které vzniklo v roce 2012, tvoří americký pianista Skip Wilkins a dva zkušení čeští hráči – kontrabasista František Uhlíř a bubeník Jaromír Helešic. Po prvních úspěšných koncertech v německých klubech se rozhodli ve spolupráci pokračovat a odehráli další vystoupení v Německu, Rakousku, Švýcarsku a samozřejmě také v Česku. První album tria obsahuje záznam z vystoupení na festivalu Jazzinec v Trutnově v únoru 2013. Repertoár tvoří jak vlastní úpravy jazzových standardů, tak originální kompozice Františka Uhlíře a Skipa Wilkinse.

Sato-San To – Obludarium Sato-San To se věnuje tvorbě na pomezí jazzu a elektronické taneční hudby. Čtyři roky po debutu Salep, na kterém účinkoval kontrabasista Jaromír Honzák, vydala skupina novinku Obludarium. V nové verzi kapely doplňují zakládající členy, bubeníka Thoma Heriana a trumpetistu Oskara Töröka, Vojtěch Procházka na klávesy a Jaroslav „Játra“ Kovařík na baskytaru. Hudbu pro Sato-San to skládají zpravidla u počítače Herian s Törökem a vycházejí přitom většinou od rytmické složky. Oskar Török řekl v rozhovoru pro ČRo Jazz: „Thomovy nápady jsou hodně rytmické, někdy jednoduché, zpěvné, výrazné, což má ale všechno rytmu pomáhat.“

Prime Time Voice – Live Swingovou skupinu Prime Time Voice tvoří ženské vokální trio (Dana Šimíčková, Taťána Roskovcová a Marta Marinová), které doprovázejí tři hudebníci: Jiří Kovář na kytaru, Jaroslav Šimíček na kontrabas a Petr Mikeš na bicí. V repertoáru mají swingové standardy, bossanovy, filmové písně, ale také swingové úpravy folkových melodií (na album se dostala píseň Myš od Karla Plíhala). Autorem aranží je Jaroslav Šimíček.

Vertigo – Taj Málokdo na současné české scéně tak určuje trendy jako skupina Vertigo a její členové. I proto na nové CD Taj fanoušci tak netrpělivě čekaly. Šestice výrazných osobností se na albu stylově posouvá a přitom v nových skladbách navazuje i na to nejlepší, co značka Vertigo vyprodukovala v minulých letech. Autorem šesti skladeb z celkových devíti je saxofonista Marcel Bárta, jednu složila Dorota Barová a ve dvou případech jde o kompozice Vojtěcha Procházky. Album zaujme i originálně pojatým obalem.

Vertigo v roce 2014

George Mraz & Emil Viklický - Together Again Dva velikáni českého jazzu, kontrabasista George Mraz a pianista Emil Viklický, se sešli na společném albu, které vyšlo u německého vydavatelství ACT v rámci nové edice Duo Art. Repertoár tvoří několik autorských skladeb Emila Viklického, dále úpravy moravských lidových písní, motiv z Janáčkovy Sinfonietty nebo Poem Zdeňka Fibicha. Skladby byly původně zaranžovány pro jazzové klavírní trio, nicméně Viklický s Mrazem si prý během zkoušek v Mnichově uvědomili, že tento silný materiál obstojí i v komornější podobě bez bubeníka.

Noční optika – Astigma

03119589.jpeg

Dvě nová alba vydala v roce 2014 skupina Noční optika. První z nich vyšlo v květnu pod názvem Astigma a obsahuje (podobně jako starší alba kapely Herbarium a Strojek z půdy) autorskou tvorbu pianisty Jakuba Dvořáčka a kytaristy Mirka Noska. K mírným posunům došlo v nástrojovém obsazení skupiny. Dvořáček přibral k akustickému pianu další klávesové nástroje, flétnista Štěpán Zbytovský se po letech vrátil k basklarinetu a přibral altovou flétnu. Jan Keller, který střídá violoncello a baskytaru, začal pracovat s různými efekty a krabičkami, a Mirek Nosek si nechal postavit novou kytaru.

autor: Milan Tesař
Spustit audio