Česká jazzová sklizeň 2015 – 1. díl

25. listopad 2015

Stanice Český rozhlas Jazz spouští i letos seriál Česká jazzová sklizeň. Jak už název napovídá, v několika dílech si na webu připomeneme alba, na kterých se v roce 2015 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů.

Laďa Kerndl – You – 70 Nové album „českého Sinatry“ vyšlo u příležitosti zpěvákových sedmdesátých narozenin. Repertoár Laďa Kerndl čerpal opět z nepřeberné pokladnice klasické americké populární hudby, ale půjčoval si i od mladších kolegů, například od Michaela Bublého. Album nahrál s muzikanty o více než generaci mladšími, než je on sám. Říká: „Ti kluci jsou mladí a nezkušení, ale mají úžasnou vervu a chuť tvořit to, co ještě nikdy nedělali. Tato muzika je zajímá, přestože jsou to často skladby staré jako já, tedy i 70 let.“ Jako host na albu účinkuje zpěvákova dcera Tereza Kerndlová.

Skety – Skety (A-Cappella Jazz Sextet) Pražské vokální sexteto Skety má na svém kontě úspěchy z přehlídek tuzemských (Jirkovský písňovar) i evropských (Vokal Total v Rakousku). Debutové album skupina natočila ve spolupráci s významnými producenty žánru a cappella Erikem Bosiem a Tobiasem Hugem. CD obsahuje jazzové standardy, písně od Pink Floyd (Us And Them, Money) i Beatles (The Night Before) a také jednu autorskou skladbu člena skupiny Petra Wajsara, inspirovanou svatováclavským chorálem (Václavák).

St. Blaise’s Bigband – One Man Band

Dirigent a aranžér Kryštof Marek připravil pro pražský Bigband svatého Blažeje album skladeb Duka Ellingtona. Důvěrně známé melodie dostaly nová aranžmá, ve kterých mají dostatek prostoru nejen jednotliví sólisté orchestru, ale i hostující zpěváci ze Spojených států. Album produkoval trumpetista a šéf Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Dirigent, skladatel a textař Kryštof Marek

Eviyan – Nayive Dva roky po své debutové koncertní nahrávce vydala skupina Eviyan, americké trio Ivy Bittové, svůj studiový debut. Českou zpěvačku a houslistu ve skupině doplňují dva Američané – kytarista Gyan Riley se zkušenostmi z minimalismu a world music a klarinetista Eva Ziporyn, který stál řadu let v čele souboru Bang on a Can All-Stars. Album obsahuje volnou improvizaci i písně, skladby se zpěvem beze slov i texty v angličtině a dokonce i v češtině. Autorsky se na albu podíleli všichni členové tria, někdy i kolektivně, a jako spoluautor je v několika případech uveden také Vladimír Václavek.

Concept Art Orchestra – The Prague Six Pražský bigband pod vedením trumpetistky a skladatelky Štěpánky Balcarové své nové album sestavil z šesti přibližně desetiminutových skladeb šesti mladých českých autorů. Vedle Balcarové to jsou Luboš Soukup, Jan Jirucha, Martin Brunner, Vít Křišťan a Tomáš Sýkora. Concept Art Orchetra vznikl původně v polských Katovicích pod vedením amerického pedagoga Eda Partyky. Po něm jej převzala a oživila Štěpánka Balcarová, která projekt Pražská šestka (The Prague Six) realizovala původně jako sérii koncertů s autorskou hudbou jednotlivých skladatelů.

Štěpánka Balcarová – Concept Art Orchestra nahrává album The Prague Six (Studio Sono)

Jazzevec – Go Away

Skupina Jazzevec vznikla v roce 2012 a v současné době ji tvoří sedm členů – saxofonista Aleš Rybář, americká trombonistka Ember Farnam, bubeník Bohuslav Zavřel, baskytarista Martin Zeman, na klávesy hrají Mirka Famfulíková a Alžběta Lhotová a na kytaru Marie Perná. Ta je také majitelkou domácího studia, ve kterém kapela natočila své první album Go Away. Jazzevec hraje progresivní hudbu na pomezí jazzu a rocku.

autor: Milan Tesař
Spustit audio