Česká mikrobioložka Eva Aldová bojovala s epidemií také v terezínském táboře

8. březen 2013

Dnes už devadesátiletá Eva Aldová byla ve Spojených státech amerických vyhlášena mezi dvanácti nejvýznamnějšími mikrobiology dvacátého století.

Pomáhala likvidovat epidemii v koncentračním táboře Terezín a pracovala v situacích, kterých by se jiní nejspíš zalekli. Kus života prožila i na jihu Čech.

Už na gymnáziu tvrdila, že chce být „lovcem mikrobů“. K tomu, aby se jejich studiu profesně věnovala, jí dopomohla náhoda. Jedna z nájemnic v jejich domě pracovala ve zdravotním ústavu. Právě ona ji zavedla k profesoru Karlu Raškovi. Žačkou významného epidemiologa se stala v roce 1941. Měsíc před koncem druhé světové války se s ním rozjela do Terezína, kde mu pomáhala likvidovat epidemii skvrnitého tyfu.

Společně s kolegy byla také u objevu dvou původních českých bakteriálních rodů. Jeden z nich, Budvicia, dostal jméno po Českých Budějovicích, druhý se jmenuje po Praze. V dalších letech pracovala například s cholerou.

Jako expertka Světové zdravotnické organizace pomáhala nemocným i v Bulharsku, Iráku, Guineji či Libérii. Potlačila epidemii také v západních a jižních Čechách.
Mikrobioložka Eva Aldová opustila definitivně svojí laboratoř až ve svých 76 letech. Výsledky jejího výzkumu se dodnes využívají po celém světě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.