Česká policie může zasahovat až 10 kilometrů za hranicemi, platí nová česko-německá smlouva

Mezi českou a německou policií od soboty platí nová smlouva o spolupráci, obě strany tak dostanou víc možností zasahovat na území druhého státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, ilustrační foto

Policie, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Policisté budou mít také víc možností společného postupu - jedná se o smíšené hlídky českých a německých policistů. Ty získají v určitých případech na území toho druhého státu stejné pravomoci jako domácí policejní sbor.

Dohoda upravuje i operativní nasazení, vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Martina Němcová. „Umožňuje zásah na území druhého státu bez předchozího upozornění, ale to pouze v případě, že dojde k bezprostřednímu ohrožení života.“

Pokud budou třeba němečtí policisté někoho pronásledovat až do České republiky, mohou ho odteď na českém území i zatknout. „V určitém pásmu to bude možné i bez přítomnosti českého kolegy,“ řekl už dříve český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský. Novinka platí i naopak, povolené pásmo bude dlouhé deset kilometrů.

Na drogy v pohraničí se zaměří tým specialistů, dohodli se český a německý ministr

Číst článek

Fungovat začnou i další změny. „Patří mezi ně prodloužení lhůty pro omezení svobody osoby zadržené při pronásledování, nebo prodloužení lhůt pro urgentní variantu přeshraničního sledování,“ vyjmenovala mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

Na nové dohodě o spolupráci mezi policejními sbory se už před dvěma lety domluvili ministři vnitra obou zemí. Šéf českého resortu Milan Chovanec z ČSSD nedávno uvedl, že některé podrobnosti dohody je třeba ještě vyjednat.

Myslel tím třeba dodělání prováděcích předpisů ke krátkodobému uzavření hranice, které by mohlo zavést Německo i Česká republika.

Česko-německá smlouva má pomáhat hlavně ve třech oblastech, těmi jsou jsou drogová kriminalita, migrace a krádeže aut.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme