Česká pošta by neměla být příjemcem dotací, odmítl Babiš plány Chovance

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO by Česká pošta neměla dostávat dotace ze státního rozpočtu. Babiš tak odmítl plán ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD jak nerušit ztrátové pobočky. Chovanec nechce transformaci pošty na akciovou společnost a hrozí rušením malých ztrátových poboček. Česká pošta provozuje asi 3250 poboček. Loni vykázala zisk 305 milionů korun, výnosy ale klesly o půl miliardy na 19,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Máme jednu z nejhustších sítí poštovních poboček. I podle vyhlášky Českého telekomunikačního úřadu by poboček stačilo asi 2100. Je zde tedy velký prostor na rušení. Zhruba tisíc poboček lze podle mého soudu zrušit,“ říká hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti České pošty mluvil na Radiožurnálu hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda

„Souhlasím s tím, že pošta je svým způsobem i sociální zařízení a je třeba k tomu přistupovat velmi opatrně. Nicméně mít tak hustou síť poboček, když třeba Rakousko má poštovních poboček jen 500, je trochu příliš,“ pokračuje Kovanda.

Ministr vnitra však argumentuje tím, že se jedná o veřejnou službu, a tu zkrátka stát musí zaplatit. S tím ale Kovanda nesouhlasí.

„Já si myslím, že dlouhodobě je nejlepším řešením privatizace poštovních služeb. Velmi úspěšná privatizace proběhla například v Německu. A nemůžeme říci, že Německo je nějakým dravým kapitalistickým státem. Existuje zde tedy prostor na to provést to i u nás,“ myslí si ekonom a dodává:

„Samozřejmě to nelze provést skokově. Musí se postupovat sociálně uvážlivě. Třeba nejdřív formou frančíz, partnerských služeb. Nevidím důvod, proč by to nemohlo být v horizontu několika let úplně soukromé.“

Podle Kovandy by byla transformace České pošty na akciovou společnost dobrým krokem kýženým směrem. Je to jeden z předpokladů toho, aby mohly být ze začátku některé části pošty privatizovány.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme