Česká televize připravuje ke spuštění svůj DVB-T2 multiplex, testů se dočkala i Praha

26. březen 2018

Zkušební vysílání na území hlavního města bylo zaznamenáno dnes okolo poledne. DVB-T2 multiplex šířený na kanálu 26 obsahoval v danou dobu všechny programy veřejnoprávní televize i rozhlasu.

Česká televize spustí díky Českým Radiokomunikacím ve čtvrtek 29. března ostrý provoz svého DVB-T2 multiplexu, který je označován jako Přechodová síť 11. V uplynulých dnech však již byly pozornými fanoušky digitálního vysílání zaznamenány první testy, které dnes proběhly také v Praze. Redakci webu Digitální rádio na ně upozornil dlouholetý spolupracovník Čestmír Polák, který připojil i dokumentaci v podobě několika obrázků.

Zkušební vysílání na území hlavního města bylo zaznamenáno dnes okolo poledne. DVB-T2 multiplex šířený na kanálu 26 obsahoval v danou dobu všechny programy České televize ve vysokém rozlišení (HDTV) a Český rozhlas. Zároveň byl připojen elektronický programový průvodce (EPG), teletext, a dokonce i hybridní vysílání HbbTV – virtuální červené tlačítko pro přijímače s internetem. Nechyběl ani prostorový zvuk u stanic, které jím disponují. Pozice jednotlivých stanic byly vždy označeny ve formátu „název kanálu T2“.

Jak potvrdil Čestmír Polák, obrazová kvalita jednotlivých programů byla v HD kvalitě vynikající. „Měl jsem dokonce subjektivním dojmem pocit, že je lepší než na satelitu,“ konstatoval Polák. Spuštění DVB-T2 multiplexu České televize a Českého rozhlasu je nejočekávanějšího událostí letošního roku na poli této platformy. Diváci u nás se tak alespoň částečně přiblíží německému publiku, které může v DVB-T2 sledovat většinu programů veřejnoprávních vysílatelů ARD a ZDF bez poplatků, komerční stanice pak za symbolické měsíční předplatné. Doposud vysílala v rámci DVB-T2 v HD kvalitě pouze stanice JOJ Family – je součástí Přechodové sítě 13.

Česká televize - seznam připravovaných DVB-T2 vysílačů.

Seznam připravovaných vysílačů Přechodové sítě 11. (Zdroj: televizníweb.cz)

autor: lukpo
Spustit audio