Česká televize rozšířila DVB-T2 do Vimperka, s pokrýváním pokračuje podle plánu

20. duben 2018

Veřejnoprávní médium provedlo další fázi výstavby své přechodové DVB-T2 sítě. V multiplexu je možné naladit i stanice Českého rozhlasu.

Česká televize spustila v uplynulých hodinách DVB-T2 vysílání z lokality Vimperk – Mařský vrch (mapa pokrytí). Oficiálně startuje vysílání pro tuto oblast dnes. Ve Vimperku je možné naladit pět programových pozic se všemi programy České televize ve vysokém rozlišení, k dispozici je také nabídka stanic Českého rozhlasu, kopírující DVB-T multiplex 1. Součástí multiplexu ve Vimperku jsou pochopitelně i doplňkové služby, jako je prostorový zvuk nebo HbbTV.

Spuštění vysílače Vimperk – Mařský vrch je součástí takzvané druhé etapy výstavby primární sítě Přechodové sítě 11 fungující ve standardu DVB-T2. Pokrytí drží k 20. dubnu stejnou hodnotu, tedy 98,7 % české populace. Nový vysílač funguje na kanálu 43 s výkonem necelých 20 kW v horizontální polarizaci. Další fáze výstavby Přechodové sítě 11, takzvaná III. etapa, přijde na řadu 10. května, kdy se technologie DVB-T2 dostane i na vysílače Chomutov – Jedlová hora, Trutnov – Černá hora a Zlín – Tlustá hora. Pokrytí populace dosáhne 99,6 %.

autor: lukpo
Spustit audio