Česká televize spustí svůj přechodový DVB-T2 multiplex s HD kanály začátkem roku 2018

11. prosinec 2017

Přechodový multiplex bude v provozu až do června roku 2020. Zákonem stanoveného pokrytí, tj. 95 % obyvatelstva ČR, by mělo být dosaženo na konci června příštího roku.

V prvních měsících roku 2018 by měla odstartovat přechodová DVB-T2 síť České televize, která nabídne všechny její programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Veřejnoprávní médium to oznámilo dnes novinářům formou tiskové zprávy poté, co se v řadě médií objevily nejasnosti ohledně této chystané novinky. Technické přípravy na spuštění přechodového multiplexu budou probíhat v období od ledna od března 2018, následně má být spuštěna samotná síť (kanál 26).

Přechod na nový standard je nutný kvůli tomu, že Česko musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí Evropského parlamentu a Evropské Rady uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Jak konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák: „Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020, a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize.“

Přechodový multiplex bude v provozu až do června roku 2020. Zákonem stanoveného pokrytí, tj. 95 % obyvatelstva ČR, by mělo být dosaženo na konci června příštího roku. Finální síť multiplexu veřejné služby fakticky vznikne přeladěním oblasti jižních Čech a Ústeckého kraje. Přesný harmonogram postupného ukončování DVB-T vysílání v ČR bude stanoven v TPP nejpozději do 30. června 2018. Vysílače současného multiplexu veřejné služby se budou postupně vypínat od poloviny roku 2019, a to podle již zmíněného TPP, který pro Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje Český telekomunikační úřad.

autor: lukpo
Spustit audio